Equitherapie

Voor paardenliefhebbers is het geen nieuws dat het omgaan met paarden ons vaak meer waard kan zijn dan alleen maar een sportieve of recreatieve bezigheid. Paarden kunnen goed aanvoelen wat er in ons om gaat en het contact en het werken met hen kan ons dan ook helpen om meer over ons zelf te weten te komen en om meer in contact met ons eigen gevoel te komen.
Dit is dan ook de reden dat het bij Chiron Center mogelijk is om Psychomotorische therapie met behulp van paarden, ook wel Equitherapie genaamd, te ontvangen. Dit kan zowel individueel als in een groep, afhankelijk van de individuele doelstellingen.

In de Duitstalige landen wordt het Equitherapie, of het therapeutisch paardrijden, al meer dan 40 jaar succesvol toegepast voor zowel kinderen als volwassenen.
Bij deze vorm van begeleiding wordt het contact en het bewegen met het paard in de therapie ingezet. Het paard werkt met zijn specifieke sociale-, leer- en bewegingsmogelijkheden mee als ‘co-therapeut’ en helpt zo effectief mensen (kinderen, jeugd en volwassenen) met klachten op psychisch of lichamelijk gebied.

Je hoeft voor de Equitherapie niet te kunnen paardrijden en angst voor paarden hoeft ook geen belemmering te zijn. 

EquitherapieEquitherapieEquitherapie
 
Een sessie Equitherapie kan onder andere bestaan uit:
- Het observeren van de paarden in de kudde;
- Een paard uit de wei halen, poetsen en optomen;
- Grondoefeningen (leiden, longeren, vrij werken) samen met het paard;
- Bewustwordingsoefeningen op het paard;
- Praten over de ervaringen die worden opgedaan;
- Aftuigen en verder verzorgen van het paard;
- Terugbrengen van het paard naar de wei of loopstal. 
 
Bij Chiron Center wordt de Equitherapie grotendeels vormgegeven door elementen uit de Psychomotorische therapie (PMT), hiernaast zullen er ook invloeden te herkennen zijn uit onder andere de Cognitieve Gedragstherapie, Focussen, Innerlijk kindwerk en Mindfulness. Kijk onder Psychomotorische therapie voor meer informatie hierover.
 
Het is mogelijk om therapie in Nederland te ontvangen, maar daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid tot een intensievere therapieweek in Frankrijk. Neem voor meer informatie gerust contact op.

Op 15 september 2007 was er ook een leuk artikel over Equitherapie bij Chiron Center in het Noord Hollands Dagblad. Dit artikel geeft een mooi beeld over wat Equitherapie kan inhouden.

Equitherapie

Deel deze pagina op: