Veelgestelde vragen opleiding Chiron hulpverlener

Allereerst even waar we met de opleidingen voor staan:

Ons doel is om betaalbare opleidingen te creëren, maar wel kwalitatief hoogstaand. Waar je geen nummer bent, echt wordt gezien en vanuit gelijkheid wordt benaderd.
We creëren in de opleidingen een veilige sfeer, zodat je je veilig en prettig voelt om jezelf verder te ontwikkelen en kunt groeien op een manier die bij jou past.

We geloven ook niet in een goed/ fout of zwart/ wit benadering, maar juist in dat hele mooie grote gebied er tussenin. Het gaat er dus om dat je tijdens de opleidingen gaat ervaren wat bij jou past, bij de paarden en bij de cliënten waarmee je gaat werken. Én dat je ook voor hen een veilige sfeer en omstandigheden kunt creëren om samen te kunnen groeien!

Vraag 1
Is de opleiding erkend en krijgen mijn toekomstige cliënten mijn therapie-/ coachingsessies vergoed?
Antwoord
Dit is de meest gestelde vraag. De opleiding is erkend door onder andere de beroepsvereniging CAT, waar je je ook na de opleiding bij kunt aansluiten.
Verder is vooral je basisberoep en verdere achtergrond van belang. Zo zijn er voor Coaches en therapeuten mogelijkheden om de sessies vergoed te laten krijgen via zorgverzekeraars onder de noemer alternatieve geneeswijzen. Voor Psychotherapeuten, vaktherapeuten, SPV'ers en maatschappelijk werkers zijn er tevens mogelijkheden via de eerstelijns- of tweedelijns GGZ. Heb je behalve de Chiron opleiding nog geen andere achtergrond dan is er vaak nog een aanvullende bijscholing noodzakelijk om vergoed te kunnen worden.
Mocht je al als hulpverlener aangesloten zijn bij een beroepsvereniging dan kan het zo zijn dat deze opleiding goedgekeurd wordt als bijscholing. Wil je hier meer informatie over neem dan gerust contact op.

Vraag 2
Is het mogelijk om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten na het volgen van deze opleiding?
Antwoord
Tot op heden is dit altijd mogelijk geweest.

Vraag 3
Wat is de meerwaarde van deze opleiding tegen over andere opleidingen die op dit gebied bestaan.
Antwoord
Het voordeel van een opleiding bij Chiron Center is dat je het aan kan laten sluiten aan jouw individuele wensen en huidige kennis. Het doel van onze opleidingen is dat je ontdekt wat bij jou, je eigen paarden en de client(en) past en dat je je eigen werkwijze gaat ontwikkelen. Het mooie vak, het therapeutisch inzetten van paarden/ paardencoaching, is namelijk alles behalve zwart/ wit. Er bestaan meerdere wegen die naar Rome leiden en het gaat er dan ook om dat je je eigen weg vindt die bij jou past en bij de cliënten met wie je werkt.

Vraag 4
Is er een vooropleiding nodig en welke eisen gelden er voor toelating? 
Antwoord
Tijdens het gratis en vrijblijvende kennismakingsgesprek bekijken we samen of deze opleiding passend is bij jou en jouw toekomstverwachtingen.
Om opgeleid te kunnen worden tot Chiron Equitherapeut of Paardencoach is het noodzakelijk dat je al een algemene opleiding hebt gevolgd als coach (voor Chiron Coach) of een opleiding op minimaal HBO niveau gevolgd hebt gericht op het werken met mensen (voor Chiron Equitherapeut) en minimaal een jaar ervaring hebt in het werken met cliënten. Wanneer je dit niet hebt is er de mogelijkheid om opgeleid te worden tot Chiron Begeleider en kun je eventueel later nog door groeien naar Chiron Coach.
Het belangrijkste is vooral de juiste instelling, de vaardigheden en kennis kunnen tijdens deze opleiding ontwikkeld worden.

vraag 5
Wat zijn de opleidingsdata en de preciese modules?
Antwoord 
Deze zijn via de email op te vragen: info@chironcenter.nl

Vraag 6
Waar wordt de opleiding gegeven?
Antwoord  
Het groepstraject van de opleiding Chiron Hulpverlener wordt in Nederland gegeven op het terrein van de Ponytuin, Herenweg 3A AM Maarssen (UT). Hiernaast is het vanaf 2020 ook mogelijk om de opleiding in Bretagne, Frankrijk te volgen!
Het individuele traject kan worden gevolgd in Egmond-Binnen of in Schermerhorn (NH).
De opleiding Chiron Systemisch werker wordt gegeven op het terrein van Monic Wagendorp, Oosternotweg 1, 1636 WG Schermerhorn (NH).

Vraag 7
Op welke dagen wordt de opleiding gegeven?
Antwoord 
Het groepstraject in Nederland vindt voornamelijk plaats op een vrijdag en zaterdag (voor de opleiding Chiron hulpverlener), ongeveer 1 keer in de 4 weken en start in het najaar en in het voorjaar. Het individuele traject kan zowel op een doordeweekse dag als in het weekend gepland worden.
Het groepstraject in Frankrijk omvat (wanneer alles wordt gevolgd) 2 cursusweken. Hier vind je meer informatie over deze optie.

Vraag 8
Moet je een eigen paard hebben voor de opleiding?
Antwoord 
Dit is niet noodzakelijk. Tijdens de opleidingsdagen wordt er gewerkt met de paarden van de opleidingslocatie. Voor de huiswerkopdrachten is het wel nodig om met een paard te oefenen, maar hiervoor is het bijvoorbeeld ook mogelijk om met andere opleidingsdeelnemers die wel een eigen paard hebben wat af te spreken.

Vraag 9
Hoe mag je je noemen na het behalen van het diploma?
Antwoord
Hoe je je mag noemen na het behalen van het diploma is afhankelijk van je basisberoep. Wanneer je een (psycho)therapeut, psycholoog, pedagoog of een andere opleiding op minimaal HBO niveau op het gebied van werken met mensen hebt gevolgd én minimaal een jaar ervaring hebt in het werken met mensen mag je jezelf Chiron Equitherapeut noemen.
Als je al een coach bent dan mag je jezelf Chiron Paardencoach noemen.
Wanneer je basisberoep hier niet onder valt dan mag je je Chiron Begeleider noemen en heb je later altijd nog de mogelijkheid om door te groeien naar Paardencoach.
Je kunt dan ook als zodanig op de website worden vermeld.

Vraag 10
Hoe zit het met de betaling en wordt de opleiding vergoed?
Antwoord
Helaas wordt de opleiding niet volledig vergoed, het is een particuliere opleiding waarbij geen studiefinanciering mogelijk is. Wel zijn onderstaande mogelijkheden een optie om een gedeelte vergoed te krijgen:

Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen)
O&O-fondsen dragen financieel bij aan de scholing van werknemers in hun branche. Het kan hier gaan om trainingen van enkele dagen, een cursus van een paar maanden of een volledige opleiding.
Werkgevers kunnen een beroep doen op de middelen die de O&O-fondsen beheren. Omdat de exacte mogelijkheden en voorwaarden per sector verschillen, kunnen werkgevers het beste bij hun brancheorganisatie navraag doen over de voor hun geldende subsidieregeling voor scholing.

Aftrek studiekosten of andere scholingsuitgaven
Onder enkele voorwaarden zijn de studiekosten of andere scholingsuitgaven voor particulieren aftrekbaar:

  • U of uw fiscale partner heeft de uitgaven voor uw studie gedaan.
  • De opleiding is gericht op uw (toekomstige) beroep of werk.
  • De uitgaven waren hoger dan de drempel van € 250 en lager dan het vastgestelde maximum aftrekbedrag (meestal € 15.000).

Kosten die kunnen worden opgevoerd zijn: lesgeld, kosten voor studieboeken, (een deel van de) kosten voor duurzame goederen als bv. een PC of camera etc. Uitgaven voor levensonderhoud, reis- en verblijfskosten, studiereizen en excursies en een studeer- of werkkamer zijn niet aftrekbaar. Voor de pc en andere duurzame goederen geldt dat u drie jaren achter elkaar 30 procent mag aftrekken. Dus 10 procent niet. Bovendien moet de pc wel aantoonbaar gebruikt worden voor de studie. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst of vraag bij de boekhouder na wat voor jouw de mogelijkheden zijn om de opleiding bij de belastingaangifte onder scholingskosten te laten vallen.

De opleiding is ook per losse module te betalen, om de kosten wat te spreiden, maar het is voordeliger wanneer je voor een van de groepstrajecten kiest. De groepstrajecten kunnen kosteloos in 2 gedeeltes betaald worden, meer termijnen is ook mogelijk maar dan komt er een extra administratiebedrag bij van 10,- euro per keer.

Vraag 11
Voor wie is de opleiding geschikt?
Antwoord
De opleiding is geschikt voor iedereen die professioneel of gewoon voor de eigen ontwikkeling de kennis en vaardigheid in het werken met mensen én paarden wil ontwikkelen. De opleiding is volledig aan te passen op de individuele wensen en eisen.

Vraag 12
Is het noodzakelijk om alle modules te doorlopen? En is het verplicht om examen te doen?
Antwoord 
Nee, dit is niet noodzakelijk. In overleg bepalen we welke modules voor jou interessant kunnen zijn en welke kennis noodzakelijk is wanneer je ook examen wenst te doen.
Voor mensen die geen ervaring hebben in de hulpverlening zullen er wel minimaal 16 dagen gevolgd moeten worden om ook het examen met goed gevolg af te kunnen afleggen. Voor degenen die al professioneel in de hulpverlening werken moeten er minimaal 8 dagen gevolgd worden. Voor de opleiding in Frankrijk is dit resp. 11 en 9 dagen. Bij aanwezige kennis zijn eventuele vrijstellingen hierop wel mogelijk.
Het is ook mogelijk om een aantal losse modules te volgen, bijvoorbeeld omdat je gewoon je eigen ervaring en kennis wilt verrijken.

 

Deel deze pagina op: