Veelgestelde vragen opleiding Chiron hulpverlener

Allereerst even waar we met de opleidingen voor staan:

Ons doel is om betaalbare opleidingen te creëren, maar wel kwalitatief hoogstaand. Waar je geen nummer bent, echt wordt gezien en vanuit gelijkheid wordt benaderd.
We creëren in de opleidingen een veilige sfeer, zodat je je veilig en prettig voelt om jezelf verder te ontwikkelen en kunt groeien op een manier die bij jou past.

We geloven ook niet in een goed/ fout of zwart/ wit benadering, maar juist in dat hele mooie grote gebied er tussenin. Het gaat er dus om dat je tijdens de opleidingen gaat ervaren wat bij jou past, bij de paarden en bij de cliënten waarmee je gaat werken. Én dat je ook voor hen een veilige sfeer en omstandigheden kunt creëren om samen te kunnen groeien!

Vraag 1
Is de opleiding erkend en krijgen mijn toekomstige cliënten mijn therapie-/ coachingsessies vergoed?
Antwoord
Dit is de meest gestelde vraag. De opleiding is erkend door GAT Registeropleidingen.
Verder is vooral je basisberoep en verdere achtergrond van belang. Zo zijn er voor Coaches en therapeuten mogelijkheden om de sessies vergoed te laten krijgen via zorgverzekeraars onder de noemer alternatieve geneeswijzen. Voor Psychotherapeuten, vaktherapeuten, SPV'ers en maatschappelijk werkers zijn er tevens mogelijkheden via de eerstelijns- of tweedelijns GGZ. Heb je behalve de Chiron opleiding nog geen andere achtergrond dan is er vaak nog een aanvullende bijscholing noodzakelijk om vergoed te kunnen worden.
Mocht je al als hulpverlener aangesloten zijn bij een beroepsvereniging dan kan het zo zijn dat deze opleiding goedgekeurd wordt als bijscholing. Wil je hier meer informatie over neem dan gerust contact op.

Vraag 2
Is het mogelijk om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten na het volgen van deze opleiding?
Antwoord
Tot op heden is dit altijd mogelijk geweest.

Vraag 3
Wat is de meerwaarde van deze opleiding tegen over andere opleidingen die op dit gebied bestaan.
Antwoord
Het voordeel van een opleiding bij Chiron Center is dat je het aan kan laten sluiten aan jouw individuele wensen en huidige kennis. Het doel van onze opleidingen is dat je ontdekt wat bij jou, je eigen paarden en de client(en) past en dat je je eigen werkwijze gaat ontwikkelen. Het mooie vak, het therapeutisch inzetten van paarden/ paardencoaching, is namelijk alles behalve zwart/ wit. Er bestaan meerdere wegen die naar Rome leiden en het gaat er dan ook om dat je je eigen weg vindt die bij jou past en bij de cliënten met wie je werkt.
Wat verder wel een mogelijkheid is bij deze opleiding en bij vele andere opleidingen niet, is dat je ook kunt kiezen om het paard rijdend in te zetten. Zeker bij kinderen is dit een hele mooie meerwaarde in de coaching en/ of therapie. Maar het is geen verplichting, je kunt ook kiezen om de rijdende modules niet te volgen en dat je alleen het paard vanaf de grond in gaat zetten.

Vraag 4
Is er een vooropleiding nodig en welke eisen gelden er voor toelating? 
Antwoord
Tijdens het gratis en vrijblijvende kennismakingsgesprek bekijken we samen of deze opleiding passend is bij jou en jouw toekomstverwachtingen.
Om opgeleid te kunnen worden tot Chiron Equitherapeut of Paardencoach is het noodzakelijk dat je al een algemene opleiding hebt gevolgd als coach (voor Chiron Coach) of een opleiding op minimaal HBO niveau gevolgd hebt gericht op het werken met mensen (voor Chiron Equitherapeut) en minimaal een jaar ervaring hebt in het werken met cliënten. Wanneer je dit niet hebt is er de mogelijkheid om opgeleid te worden tot Chiron Begeleider en kun je eventueel later nog door groeien naar Chiron Coach.
Het belangrijkste is vooral de juiste instelling, de vaardigheden en kennis kunnen tijdens deze opleiding ontwikkeld worden.

vraag 5
Wat zijn de opleidingsdata en de preciese modules?
Antwoord 
Deze zijn via de email op te vragen: info@chironcenter.nl

Vraag 6
Moet je een eigen paard hebben voor de opleiding?
Antwoord 
Dit is niet noodzakelijk. Tijdens de opleidingsdagen wordt er gewerkt met de paarden van de opleidingslocatie. Voor de huiswerkopdrachten en het examentraject is het wel nodig om met een paard te oefenen, maar hiervoor is het bijvoorbeeld ook vaak mogelijk om met andere opleidingsdeelnemers die wel een eigen paard hebben afspraken te maken.

Vraag 7
Hoe mag je je noemen na het behalen van het diploma?
Antwoord
Hoe je je mag noemen na het behalen van het diploma is afhankelijk van je basisberoep. Wanneer je een (psycho)therapeut, psycholoog, pedagoog of een andere opleiding op minimaal HBO niveau op het gebied van werken met mensen hebt gevolgd én minimaal een jaar ervaring hebt in het werken met mensen mag je jezelf Chiron Equitherapeut noemen.
Als je al een coach bent dan mag je jezelf Chiron Paardencoach noemen.
Wanneer je basisberoep hier niet onder valt dan mag je je Chiron Begeleider noemen en heb je later altijd nog de mogelijkheid om door te groeien naar Paardencoach.
Je kunt dan ook als zodanig op de website worden vermeld.

Vraag 8
Hoe zit het met de betaling en wordt de opleiding vergoed?
Antwoord
Helaas wordt de opleiding niet volledig vergoed, het is een particuliere opleiding waarbij geen studiefinanciering mogelijk is. Wel kan het zijn dat de BTW aftrekbaar is bij de belasting, neem hiervoor contact op met je eigen financieel adviseur of boekhouder.

De opleiding is ook per losse module te betalen, om de kosten wat te spreiden, maar het is voordeliger wanneer je voor een van de groepstrajecten kiest. De groepstrajecten kunnen kosteloos in 2 termijnen betaald worden, meer termijnen is ook mogelijk maar dan komt er een extra administratiebedrag bij van 10,- euro per keer.

Vraag 9
Voor wie is de opleiding geschikt?
Antwoord
De opleiding is geschikt voor iedereen die professioneel of gewoon voor de eigen ontwikkeling de kennis en vaardigheid in het werken met mensen én paarden wil ontwikkelen. De opleiding is volledig aan te passen op de individuele wensen en eisen.

Vraag 10
Is het noodzakelijk om alle modules te doorlopen? En is het verplicht om examen te doen?
Antwoord 
Nee, dit is niet noodzakelijk. In overleg bepalen we welke modules voor jou interessant kunnen zijn en welke kennis noodzakelijk is wanneer je ook examen wenst te doen.
Voor mensen die geen ervaring hebben in de hulpverlening zijn er wel een aantal modules verplicht.
Het is ook mogelijk om een aantal losse modules te volgen, bijvoorbeeld omdat je gewoon je eigen ervaring en kennis wilt verrijken.

 

Deel deze pagina op: