Opleiding Chiron Hulpverlener

De basisopleiding tot Chiron Hulpverlener met behulp van paarden (Equitherapeut/ Paardencoach) is te volgen in een groepstraject in Nederland óf in Frankrijk:

Het groepstraject is geschikt voor zowel mensen met als zonder ervaring in de hulpverlening, afhankelijk van je ervaring kun je de modules kiezen die het beste bij jouw huidige kennis en ervaring aansluiten.

Hiernaast is de opleiding ook te volgen in een:

Het individuele traject is enkel geschikt voor mensen die al ervaring hebben in de hulpverlening, zoals psychologen, pedagogen, therapeuten, coaches, docenten, verpleegkundigen, maatschappelijkwerkers etcetera.

Groepstraject tot Chiron Hulpverlener in Nederland


Voor mensen met én zonder ervaring in de hulpverlening.CAT
Deze opleiding is geaccrediteerd door het GAT Register opleidingen voor 214 SBU punten.


Er start weer een nieuwe opleidingsgroep in september op de locaties Nieuwe Niedorp (Noord-Holland) en Maarssen (Utrecht).

Neem gerust contact op voor meer informatie en/ of voor een GRATIS kennismakingsgesprek zodat je goed kunt bepalen of de opleiding bij je past!

Theorie

Deze opleiding in groepsvorm is geschikt voor iedereen die benieuwd is naar de Paardencoaching en Equitherapie, hoe de paarden ingezet kunnen worden om mensen (kinderen, jongeren en/of volwassenen) te kunnen ondersteunen en begeleiden op psychisch en sociaal gebied, maar ook wanneer je meer zelfervaring wilt opdoen en je kennis en vaardigheid in het werken met mensen én paarden wilt ontwikkelen. 

Voor de mensen die al ervaring hebben in de hulpverlening heeft het groepstraject ten opzichte van het individuele traject als grootste voordeel dat je anderen aan het werk kunt zien en kunt leren van én met andere coaches en therapeuten.

Het groepstraject bestaat uit verschillende modules zodat hierin een op maat gemaakt aanbod mogelijk is en je de kennis tot je kunt nemen die jij ook nodig hebt.

Het aanbod van het groepstraject is zo opgesteld dat je na afloop van dit traject beschikt over uitgebreide en volledige kennis om met een gegrond vertrouwen zelfstandig aan het werk te kunnen gaan als Chiron Hulpverlener.Opleiding Equitherapie

Afhankelijk van je basisberoep kun je dan met behulp van de paarden aan het werk gaan als Chiron Equitherapeut, Paardencoach of begeleider met behulp van paarden.

Wat leer je 
De Chiron Hulpverlener heeft:

 • Kennis van de diverse methodes (zowel vanaf de grond als rijdend) om paarden in te zetten binnen het huidige basisberoep en voor ondersteuning en begeleiding op sociaal en psychisch gebied;
 • Inzicht in de eigen kracht en mogelijkheden om de paarden in te kunnen zetten;
 • Algemene kennis van paarden op het gebied van verzorging, gedragingen, anatomie en trainingsvormen zodat de paarden voldoende ondersteund kunnen worden tijdens het werken met cliënten;
 • Voldoende kennis en ervaring om zelfstandig cliënten individueel of in een groep te begeleiden met behulp van de paarden.

Opleiding EquitherapieVoor wie
Iedereen die wil leren hoe de paarden ingezet kunnen worden om mensen (kinderen, jongeren en/ of volwassenen) te ondersteunen en te begeleiden op psychisch en sociaal gebied, daarnaast is de opleiding ook geschikt wanneer je enkel meer over jezelf te weten wil komen en wil groeien als mens.
Ervaring in het therapeutisch werk en met paarden is niet noodzakelijk, wel zullen er dan modules gevolgd moeten worden om deze ervaring op te doen, zodat ook het examen met goed gevolg af te leggen is.

Eerdere ervaringen van het groepstraject

"Wat ik bijzonder vind aan deze opleiding is dat je heel snel, eigenlijk direct, komt tot de kern van wie je bent en waarom je op een bepaalde manier handelt. Best spannend! Maar Cynthia zorgt voor een heel veilige, respectvolle sfeer. En laat je vrij in je eigen weg en werkwijze te kiezen. Wat past bij je en bij het paard? Er is altijd tijd en aandacht om te praten en ervaringen te delen met de andere deelnemers en Cynthia. Maar het leukst van opleiding is gewoon lekker doen, bezig zijn met de paarden en van ze te leren. Het is voor mij een eerste tipje van een prachtige sluier die equitherapie heet!" Safka Overweel.Opleiding Equitherapie

Opbouw
Het groepstraject zal bestaan uit een intakegesprek waarin wordt besproken welke onderwerpen noodzakelijk zijn om te volgen en voor welke onderwerpen eventueel een vrijstelling gegeven kan worden.

De groepen zullen klein zijn (maximaal 8 personen) zodat er voldoende persoonlijke aandacht mogelijk is.

De volgende onderwerpen worden aangeboden in het groepstraject:

Gebied van de paarden:

 • Paardentaal (o.a. Algemene kenmerken, karakterherkenning, waar let je op in het therapieproces)
 • Kuddegedrag
 • Natuurlijk paardhouden
 • Omgangsvormen met paarden
 • Trainingsmethoden paarden
 • Methodes om het paard in te zetten (o.a. In Vrijheid/ Vrijwerken, Leiden, Rijden, Longeren en Voltigeren)

Gebied van Begeleiding

 • Algemene kennis psychologie
 • Mindfulnesstechnieken
 • Authentieke zelf/ superego
 • Lichaamsbewustzijn
 • Emotiewerk
 • Spiegelwerking
 • Risico's en veiligheid van cliënt en paard
 • Opzetten eigen praktijk
 • Energiewerk

Gebied van zelfervaring

 • Ontdekken van de eigen krachten, grenzen en kwaliteiten
 • Ontwikkelen van de intuïtie
 • Meer in contact met de eigen gevoelens en gedachten
 • Vergroten van het lichaamsbewustzijnOpleiding Equitherapie

Buiten de contacturen is het tijdens en na het traject ook mogelijk om met de andere Chiron Hulpverleners (in spé) te overleggen en kennis te delen doormiddel van een online intervisiegroep.
Het groepstraject is af te ronden doormiddel van een examentraject waarin je getoetst wordt in je eigen groei en je kennis. Bij een positieve afronding ontvang je een certificaat en wordt je vermeld als Chiron Hulpverlener op de website van Chiron Center.

Aanmelding
Tijdens een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek bekijken we of het groepstraject het best passend is om door te groeien naar een Chiron Hulpverlener. Je kunt hier inschrijven voor een kennismakingsgesprek.

Data
Deze opleiding start in ieder geval 2 keer per jaar. De eerstvolgende groep zal weer starten in september 2022.
De data vallen op zaterdag/ zondag met als frequentie ongeveer 1 keer per maand (dit is afhankelijk van de hoeveelheid modules die er gevolgd gaan worden). De opleiding omvat in totaal ongeveer 1 jaar.

Kosten

Kennismakingsgesprek:  

Gratis

Losse module:

Prijzen zijn vanaf €999,- excl. BTW. Neem gerust contact op om meer informatie te ontvangen van de diverse opties die mogelijk zijn.

Gehele opleiding:

Geen €3945, maar:

€2999,- euro excl. BTW. Dit is inclusief een intake, alle praktijkdagen, online theoriemomenten, cursusmap, examentraject, lunches, koffie en thee.

Vervolg
Na het behalen van de Chiron registratie is het mogelijk om je te blijven ontwikkelen door het volgen van diverse bijscholingen.
Deze bijscholingen zijn echter niet verplicht.

Veelgestelde vragen
De veelgestelde vragen zijn hier te vinden.

Aanmelden
Schrijf je in voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek of neem contact op.

^Top

Groepstraject tot Chiron Hulpverlener in Frankrijk (Nieuw!)


Voor mensen met én zonder ervaring in de hulpverlening.CAT
Deze opleiding is geaccrediteerd door het GAT Register opleidingen voor 214 SBU punten.


Je kunt je hier vrijblijvend opgeven om als eerste op de hoogte gebracht te worden als de inschrijvingen voor de opleiding in Frankrijk openen. En zo een grotere kans te maken op een plekje voor dit jaar!

Geef je ook op voor een GRATIS kennismakingsgesprek zodat je goed kunt bepalen of de opleiding bij je past!

Net zoals bij het groepstraject in Nederland bestaat er in Frankrijk ook de mogelijkheid om de te volgen modules geheel af te stemmen op de persoonlijke behoefte.

Het verschil met de opleiding in Nederland is dat dit traject geheel verzorgd is, inclusief overnachtingen en de maaltijden. Je kunt op deze manier de opleiding in een korter tijdsbestek volgen en je zult dan ook 2 keer voor een intensievere periode volledig ondergedompeld worden in de wereld van de Equitherapie en paardencoaching.
De groep zal ook klein zijn, maximaal 6 personen, waardoor we nog sneller de diepte in kunnen gaan. Wat dat betreft kan deze opleiding als iets intensiever worden ervaren, maar hiernaast ben je er ook echt even uit en is het natuurlijk een bijzondere extra ervaring om te kunnen genieten van de mooie natuur en de rust die Bretagne te bieden heeft!

En natuurlijk is ook het aanbod van dit groepstraject zo opgesteld dat je na afloop beschikt over uitgebreide en volledige kennis om met een gegrond vertrouwen zelfstandig aan het werk te kunnen gaan als Chiron Hulpverlener.
Afhankelijk van je basisberoep kun je dan met behulp van de paarden aan het werk gaan als Chiron Equitherapeut, Paardencoach of begeleider met behulp van paarden.

Voor wie
Wil je graag:

 • Beschikken over de kennis van de diverse methodes (zowel vanaf de grond als rijdend) om paarden in te zetten binnen je huidige basisberoep?
 • Of wil je jezelf helemaal omscholen en graag met paarden werken?
 • Mensen kunnen ondersteunen en begeleiden op sociaal en psychisch gebied?
 • Inzicht krijgen in de eigen kracht en mogelijkheden om de paarden in te kunnen zetten?
 • Algemene kennis van paarden op het gebied van verzorging, gedragingen, anatomie en trainingsvormen zodat de paarden voldoende ondersteund kunnen worden tijdens het werken met cliënten?
 • Voldoende kennis en ervaring om zelfstandig cliënten individueel of in een groep te begeleiden met behulp van de paarden?

Dan zit je bij deze opleiding helemaal goed!

Eerdere ervaringen van het groepstraject:Opleiding Equitherapie

"Wat ik bijzonder vind aan deze opleiding is dat je heel snel, eigenlijk direct, komt tot de kern van wie je bent en waarom je op een bepaalde manier handelt. Best spannend! Maar Cynthia zorgt voor een heel veilige, respectvolle sfeer. En laat je vrij in je eigen weg en werkwijze te kiezen. Wat past bij je en bij het paard? Er is altijd tijd en aandacht om te praten en ervaringen te delen met de andere deelnemers en Cynthia. Maar het leukst van opleiding is gewoon lekker doen, bezig zijn met de paarden en van ze te leren. Het is voor mij een eerste tipje van een prachtige sluier die equitherapie heet!" Safka Overweel.

Opbouw
Het groepstraject zal bestaan uit een intakegesprek waarin wordt besproken welke onderwerpen noodzakelijk zijn om te volgen en voor welke onderwerpen eventueel een vrijstelling gegeven kan worden.

De volgende onderwerpen worden aangeboden in het groepstraject:

Gebied van de paarden:

 • Paardentaal (o.a. Algemene kenmerken, karakterherkenning, waar let je op in het therapieproces)
 • Kuddegedrag
 • Natuurlijk paardhouden
 • Omgangsvormen met paarden
 • Trainingsmethoden paarden
 • Methodes om het paard in te zetten (o.a. In Vrijheid/ Vrijwerken, Leiden, Rijden, Longeren en Voltigeren)

Gebied van Begeleiding

 • Algemene kennis psychologie
 • Kennis psychopathologie
 • Mindfulnesstechnieken
 • Authentieke zelf/ superego
 • Lichaamsbewustzijn
 • Emotiewerk
 • Spiegelwerking
 • Risico's en veiligheid van cliënt en paard
 • Opzetten eigen praktijk
 • Energiewerk

Gebied van zelfervaring

 • Ontdekken van de eigen krachten, grenzen en kwaliteiten
 • Ontwikkelen van de intuïtie
 • Meer in contact met de eigen gevoelens en gedachten
 • Vergroten van het lichaamsbewustzijn

Buiten de contacturen is het tijdens en na het traject ook mogelijk om met de andere Chiron Hulpverleners (in spé) te overleggen en kennis te delen doormiddel van een online intervisiegroep.
Na het traject volgt een examen waarin je getoetst wordt in je eigen groei en je kennis. Bij een positieve afronding ontvang je een diploma en wordt je vermeld als Chiron Hulpverlener op de website van Chiron Center.

Programmayogavakantie frankrijk
Op je aankomstdag is er ’s avonds meteen de mogelijkheid om mee eten. Op deze dag is er verder ruimte voor een kennismaking en even bijkomen van de reis.
De volgende dagen zullen gevuld worden met het verrijken van je kennis op het gebied van de Equitherapie en de Paardencoaching, afhankelijk van de groepsgrootte (deze zal echter niet groter zijn dan 6 mensen) kan het zijn dat het erg gevulde dagen zijn, maar er zal altijd nog wel een moment zijn dat je even kunt genieten van de omgeving, een mooie wandeling kunt maken, een dorp of stad in de buurt kunt bezoeken etc.

Overnachting en verzorging   
Je hebt de keuze uit meerdere slaapopties maar standaard slaap je met 2 personen op een kamer in een echt ouderwets en sfeervol Frans plattelandhuis. Ontbijt, lunch en avondeten zit ook bij de prijs in begrepen. Daarnaast zal er de hele dag water, sapjes, thee en koffie aanwezig zijn (alcoholische dranken tegen kleine vergoeding). 

Wanneer je liever een andere vorm van overnachting wenst, privékamer/ tent/ caravan/ eigen huisje neem dan even contact op om te vragen naar de mogelijkheden! Het is hiernaast ook mogelijk om een partner mee te nemen die niet deelneemt aan de opleiding, vraag daarvoor ook gerust naar de mogelijkheden.yogaweek frankrijk

De reis
Je kunt heel betaalbaar vliegen op luchthaven Brest, welke op een klein uur rijden ligt van onze plek in Plouyé.

Wij kunnen je op Brest tegen een vergoeding ophalen en bij de terug reis weer afzetten. Afhankelijk van het aantal personen zal het bedrag voor een retour maximaal 80,- euro per persoon bedragen.

Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om met de trein te reizen naar station Morlaix. Ook hier vandaan kunnen we je ophalen en bij de terug reis weer afzetten. Afhankelijk van het aantal personen zal het bedrag voor een retour maximaal 50,- euro per persoon bedragen.

En tenslotte is het ook mogelijk om met de auto te komen, vooral wanneer je met 2 of meer personen komt kan dit een mooie voordelige andere optie zijn. We kunnen je eventueel ook in contact brengen met andere cursusdeelnemers mocht je interesse hebben in het samen reizen.

Aanmelding
Tijdens een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek bekijken welk traject het best passend is om door te groeien naar een Chiron Hulpverlener. Je kunt je hier inschrijven voor een kennismakingsgesprek.

Data en kosten
Worden binnenkort bekend gemaakt. Je kunt je hier vrijblijvend opgeven om als eerste op de hoogte gebracht te worden als verdere informatie beschikbaar is en de inschrijvingen voor de opleiding openen.

Kennismakingsgesprek: gratis

Vervolg
Na het behalen van de Chiron registratie is het mogelijk om je te blijven ontwikkelen door het volgen van diverse bijscholingen of neem contact op voor meer informatie.
Deze bijscholingen zijn echter niet verplicht.

Veelgestelde vragen
De veelgestelde vragen over de opleidingen zijn hier te vinden.

^Top

Individueel traject Chiron Hulpverlener


Voor mensen met ervaring in de hulpverlening CAT


Het individuele traject is geschikt voor de professionele hulpverlener die ook al wat ervaring heeft met paarden. Dit traject is er op gericht om deze ervaringen uit te bouwen en de eigen kracht te ontdekken van het inzetten van het paard binnen het basisberoep. Het werken met paarden zal er voor zorgen dat de eigen werkwijze nog effectiever wordt.

Het individuele traject is te volgen in Noord-holland hiernaast kan dit traject ook in Frankrijk worden gevolgd! 

Het individuele traject leidt op tot Chiron Equitherapeut of Paardencoach.

Chiron Equitherapeut/ Paardencoach

Wat leer je

In het individuele traject wordt je versneld opgeleid zodat je op een professionele en veilige manier het paard leert integreren binnen je basisberoep. Door het volgen van dit traject ontdek je de kracht en mogelijkheden om de paarden binnen je basisberoep in te zetten om zo het therapieproces of de coaching kracht bij te zetten. Tijdens het individuele traject is er alle ruimte om aandacht te geven aan de onderwerpen die voor jou specifiek van belang zijn, zodat je gesterkt wordt en je eigen kracht ontdekt in het werken met de paarden.

 De Chiron (Pscho)therapeut, -Psycholoog, -Pedagoog of -coach krijgt tijdens de opleiding:

 • Kennis van de diverse methodes* om paarden in te zetten bij coaching- of therapiesessies;
 • Inzicht in de eigen kracht en mogelijkheden om de paarden (binnen het basis beroep) in te kunnen zetten;
 • Algemene kennis van paarden op het gebied van verzorging, gedragingen, anatomie en trainingsvormen zodat de paarden voldoende ondersteund kunnen worden tijdens het werken met cliënten;
 • Voldoende kennis en ervaring om geheel zelfstandig cliënten individueel of in een groep te begeleiden met behulp van de paarden.Opleiding Equitherapie

Voor wie
De profesionele hulpverlener die gecertificeerd is als coach, psycholoog, pedagoog of therapeut en minimaal 1 jaar ervaring heeft in het begeleiden van cliënten. Tevens is ervaring met paarden noodzakelijk**.

Enkele eerdere ervaringen van het individuele traject

"Een ervaring opzich om na ca. 35 jaar op een hele andere, veel openere manier met paarden om te gaan. Het voelt iedere keer als een kado wat ik als boodschap terug krijg van de paarden en Cynthia als opleider. Het zelf ervaren/ door voelen van de oefeningen zijn inzichtelijk, spannend en soms zeer confronterend. Wat doet het met je als een paard gaat staan slapen, terwijl jij de intentie hebt om hem/ haar een rondje te laten lopen? Uit ervaring kan ik zeggen "machteloos", maar laat dit nou een belangrijk thema zijn voor mij. "Het lozen van de macht-strijd" en overgaan tot harmonisch samenwerken tussen wie dan ook." Daniële LeBelle

"Als zoekende naar een passende opleiding als equitherapeute, ben ik via via op de site van Chiron Center terecht gekomen. Na een intakegesprek met Cynthia van der Wal kreeg ik meteen een fijn gevoel en inzicht in het individuele traject die ik voor ogen had.
Ik heb bewust voor dit traject gekozen omdat ik de één op één begeleiding prettig vond en dat bleek ook in de praktijk te kloppen. In een klas of groep zou ik niet geleerd hebben wat ik nu weet. Aan de andere kant kunnen andere mensen je ook verrijken met hun ervaringen en wijsheden.
Naast het individuele traject heb ik dan ook losse modules gevolgd in groepsverband, of workshops die ook door Chiron Center worden aangeboden.
Het werken met paarden én met kinderen voor mij als kindercoach is een vak apart en dat leer je niet alleen door boeken te lezen. Tijdens de opleiding werd ik gezien als persoon, er werd naar me geluisterd en samen hebben we gekeken waar mijn capaciteiten lagen om deze verder te kunnen ontwikkelen. Mijn paard werd ook onder de loop genomen zodanig dat ik kon bepalen waar ze wel of niet geschikt voor zou zijn om in te zetten tijdens sessie met cliënten. De flexibiliteit van dit traject is iets wat ik nog niet eerder bij andere opleidingen ben tegengekomen.

Nu ben ik aan het werk als kinder- en gezinscoach met behulp van paarden, een prachtig vak. Ik heb nu ook geleerd om goed in mijn eigen spiegel te kijken, je blijft leren van jezelf." Ottavia van den Broek

Opbouw
Het traject zal in ieder geval bestaan uit een intake, een zelfervaringstraject en begeleiding bij het uitdenken en oefenen met hoe de paarden binnen het eigen basisberoep ingezet kunnen worden. Het is een traject dat ook de nodige zelfstudie zal vragen, zo worden er huiswerkopdrachten mee gegeven en een literatuurlijst zodat je goed in staat bent om te ervaren op welke wijze je de paarden kunt inzetten. Tevens is er ook aandacht voor hoe de paarden in het therapie-/ coachingproces ondersteund kunnen worden.
Tijdens en na het traject is het ook mogelijk om met de andere Chiron Hulpverleners (in spé) te overleggen en kennis te delen doormiddel van een online intervisiegroep.

Na het traject volgt een mondeling examen waarin je getoetst wordt in je eigen groei en kennis. Bij een positieve afronding ontvang je een diploma en wordt je vermeld op de website van Chiron Center.Opleiding Equitherapie

Aanmelding
Tijdens een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek bekijken we of het individuele traject het best passend is om door te groeien naar een Chiron Equitherapeut of Paardencoach en uit welke onderdelen dit traject voor jou het beste kan bestaan. Bij weinig tot geen ervaring met de paarden kan het zijn dat aangeraden wordt om tevens een aantal modules uit het groepstraject te volgen voordat een registratie als Chiron Equitherapeut of Paardencoach mogelijk is.
Je kunt je hier inschrijven voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Kosten
Kennismakingsgesprek: gratis

Individuele traject**: Het tarief is afhankelijk van de precieze inhoud en de huidige kennis en kan na het gratis kennismakingsgesprek worden opgesteld.

Losse intake ***: 70,- euro (excl. BTW).

*Methodes die aan bod komen zijn o.a. het paard in vrijheid in zetten/ vrijwerken, leiden, longeren en rijden.
** Bij weinig tot geen ervaring met de paarden kan het zijn dat aangeraden wordt om tevens een aantal modules uit het groepstraject te volgen voordat een registratie als Chiron(psycho)therapeut of -coach mogelijk is.
*** Bij het volgen van het individuele traject vervalt het bedrag voor de losse intake.

Vervolg
Na het behalen van de Chiron registratie is het mogelijk om door te groeien als hulpverlener door het volgen van diverse bijscholingen.
Deze bijscholingen zijn echter niet verplicht.

Veelgestelde vragen
De veelgestelde vragen zijn hier te vinden.

Aanmelden
Schrijf je in voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek (is vanaf maart 2022 weer mogelijk) of stuur een email om als eerste weer op de hoogte te worden gebracht als een individueel traject weer mogelijk is.

^Top

 

Deel deze pagina op: