Mijn weg in het chronisch ziek zijn (Endometriose)


Mijn weg..luisteren naar je gevoel bij endometriose

Ik wilde dit al eerder delen, maar ik kon steeds niet het hoe en wat vinden. Het is lastig om iets te delen als je nog midden in het proces zit, maar aan de andere kant weet ik dat het delen van juist het proces ook een ander zou kunnen helpen. 

Het is mijn weg in het omgaan en hopelijk ook beter worden van #Endometriose, maar ik denk dat de weg waarschijnlijk ook herkenbaar en of behulpzaam kan zijn voor iedereen met een chronische- en langdurige ziekte..
Dus bij deze start ik maar gewoon met delen :) 

5 jaar geleden kreeg ik steeds meer pijn rond mijn menstruatie, zo erg dat ik eigenlijk 4 dagen per maand echt ziek was. En twee weken, de week voor en de week tijdens mijn menstruatie, mij alles behalve geweldig voelde. 
Uiteindelijk ben ik er achter gekomen dat waar ik last van heb dus endometriose genoemd wordt. Dit is iets wat bij veel vrouwen voorkomt, maar niet altijd herkent wordt. Vaak krijg je te horen dat de pijn er gewoon bij hoort, maar dit is écht niet zo!! 

EEN ERG PIJNLIJKE MENSTRUATIE IS EEN TEKEN DAT ER IETS UIT BALANS IS!

Doordat ik al redelijk (het kan natuurlijk altijd beter;)) goed voor mezelf zorgde, kon ik nog aardig functioneren, of ik probeerde dit in ieder geval 😉 
Ik heb natuurlijk mijn eigen bedrijf en ik moest toen mijn paarden nog in Nederland stonden, elke maand toch de behoorlijke hoge lasten blijven ophoesten. Dus ik moest mezelf ook wel blijven pushen om te blijven presteren. Gelukkig heb en had ik wel aardig wat werk gedaan op het gebied van persoonlijke groei en luisteren naar mijn lichaam, dus ik nam ook wel mijn rust als dat kon, lette op mijn eten en probeerde mijn weg te vinden in het gezond worden. En al de dingen die ik deed, en waarvan een aantal dingen ook nog steeds doe, hebben mij zeker geholpen en ondersteunt.. maar de maandelijkse pijn bleef, helaas.

Ik bleef vooral nog vechten tegen wat ik had. Ik moest toch door..

Ik denk wel dat als ik niet al redelijk bewust bezig was, dat het dan nog veel erger was geworden, alhoewel wat is nog erger?;) Uiteindelijk confronteert je lichaam je toch met wat echt nodig is. En voor mij was een volledige reset nodig, een volledig luisteren. 

Hier in Frankrijk aangekomen kon ik er dan ook niet meer onder uit. Helemaal na de behandelingen die ik nog op de valreep in Nederland had gekregen in het reguliere circuit, waardoor mijn klachten nog meer waren verergerd, mijn hormonen gingen alle kanten op. Ik was echt volledig uit balans en herkende mezelf niet meer. 

Dit was een duidelijk signaal voor mij dat ik mijn heil helaas niet in de reguliere zorg zou vinden en dat ik echt een andere weg moest gaan. Dat ik echt moest gaan vertrouwen op een andere weg. In plaats van vechten, mocht luisteren en vooral steeds meer mijn gevoel mocht gaan volgen.. in januari ben ik daarom gestart met een  #Ayurvedische reinigingskuur, #panchakarma genaamd. En alhoewel deze kuur ook intensief was en je er zeker gemotiveerd voor moet zijn, voelde het meer als vanuit een echte samenwerking met mijn lichaam. 

Hierna is alles in een nog dieper proces gekomen, waarover later meer, want het is nu al een aardig lang verhaal. Ik kan er denk ik een heel boek overschrijven;) in plaats van vechten, leer luisteren bij Endometriose

Maar wat ik je vooral vandaag mee wil geven is volg je gevoel, in plaats van vechten tegen klachten die je hebt, leer luisteren. 
Je lichaam trekt je aandacht, eerst klein, maar het wordt steeds luider totdat je gaat luisteren. 
Ik zeg niet dat het makkelijk is, want het ontcijferen van de boodschap kan even duren.. maar er is een boodschap! 

Het proces gaat ook bij mij niet alleen maar in een stijgende lijn, maar het brengt me wel steeds meer naar mijn kern, naar mijn unieke zelf. 

Deel deze pagina op: