Cursussen

Volg praktijk- en/ of onlinecursussen voor je persoonlijke groei of voor het verbeteren van de band met je paard in Nederland of in Frankrijk!

Chiron Yoga in Nederland en in Frankrijk:

Chiron Yoga

Praktijkcursussen Persoonlijke groei met paarden:

Praktijk cursussen persoonlijke groei

 Praktijkcursussen Verbeter de band met je paard:

Chiron Rijkunst

 Online cursus Verbeter de band met je paard:

online cursus verbeter de band met je paard

Kijk hieronder voor het gehele cursusoverzicht:

Yogavakantie in Frankrijk


Datum:
- Donderdag 19 september t/m dinsdag 24 september 2019
- Vrijdag 25 oktober t/m maandag 28 oktober 2019 

Voor wie:
Deze yogavakantie is geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan een weekje opladen en tot rust komen. Je hoeft geen yoga- of meditatie ervaring te hebben en/ of erg lenig te zijn, maar ook in die gevallen zal deze week je extra verdieping brengen en je meer in contact brengen met je authentieke zelf, je echte ik.

Voel je welkom op ons nieuwe idyllische nieuwe plekje in Bretagne, Frankrijk!

Programmayogavakantie frankrijk
Je komt aan op de donderdag, of de vrijdag bij het yogaweekend, en kunt dan ’s avonds meteen mee eten. Op deze dag is er verder ruimte voor een kennismaking en even bijkomen van de reis.
De volgende dagen ontvang je 2 keer per dag een yoga-/ meditatie-/ ontspanningsles en worden er daarnaast nog diverse activiteiten georganiseerd waarbij je welkom bent om je aan te sluiten. Denk hierbij aan (mindful)wandelingen, het verkennen van de nabije omgeving/ dorpen en natuurwandeling met uitleg over de planten/ dieren die je onderweg tegenkomt. Op de dag van vertrek zul je dan weer uitgerust en opgeladen naar huis reizen.

Het is verder ook mogelijk om tegen bijbetaling nog een coachingsessie met de paarden te boeken en afhankelijk van de ervaring en interesse kan er bijvoorbeeld ook een grondwerk- of paardrijles/ buitenrit worden geboekt. Wanneer je hierin interesse hebt vraag dan gerust bij je boeking al naar de mogelijkheden!

Overnachting en verzorging   
Je hebt de keuze uit meerdere slaapopties maar standaard slaap je met 2 personen op een kamer in een echt ouderwets en sfeervol Frans plattelandhuisje. Ontbijt, lunch en avondeten zit ook bij de prijs in begrepen. Daarnaast zal er de hele dag water, thee en koffie aanwezig zijn. 

Wanneer je liever een andere vorm van overnachting wenst, privékamer/ tent/ caravan/ eigen huisje neem dan even contact op om te vragen naar de mogelijkheden! Het is hiernaast ook mogelijk om een partner mee te nemen die niet deelneemt aan het (hele) programma, vraag daarvoor ook gerust naar de mogelijkheden.yogaweek frankrijk

De reis
Je kunt heel betaalbaar vliegen op luchthaven Brest, welke op een klein uur rijden ligt van onze plek in Plouyé.

Wij kunnen je op Brest tegen een vergoeding ophalen en bij de terug reis weer afzetten. Afhankelijk van het aantal personen zal dit bedrag voor een retour maximaal 80,- euro per persoon bedragen.

Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om met de auto te komen, wanneer je met 2 of meer personen komt kan dit een mooie andere optie zijn. We kunnen je eventueel ook in contact brengen met andere cursusdeelnemers mocht je interesse hebben in het samen reizen.

Prijs
De kosten bedragen:
- Bij de 8 daagse reis €575,- euro (inclusief 2 yogalessen per dag, ontbijt, lunch, avondeten en overnachting in een 2 persoonskamer*).
- Bij de 6 daagse reis €450,- euro (inclusief 2 yogalessen per dag, ontbijt, lunch, avondeten en overnachting in een 2 persoonskamer*).
- Bij de 4 daagse reis €325,- euro (inclusief 2 yogalessen per dag, ontbijt, lunch, avondeten en overnachting in een 2 persoonskamer*).

Transfer van en naar Brest: maximaal €80,- euro per persoon.
* Wanneer je liever een andere vorm van overnachting wenst, privékamer/ tent/ caravan/ eigen huisje neem dan even contact op om te vragen naar de mogelijkheden.

Aanmelding
Voor het opvragen van meer informatie of aanmelding neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

De groep zal uit maximaal 6 personen bestaan.

yogaweek frankrijkyogavakantie frankrijk

^Top

Chiron Yogalessen


Yoga

Door het bestuderen van diverse bewegings- en therapievormen heeft Cynthia van der Wal van Chiron Center een effectieve methode ontwikkeld om het lichaam in balans te brengen, eventuele houdingsklachten daadwerkelijk aan te pakken en is een soepel, sterk en pijnvrij lichaam eindelijk in zicht!

Speciaal voor mensen met:Yogaruimte

 • Rug-, nek- of schouderklachten;
 • Pijnlijke of stijve spieren;
 • Houdingsklachten;
 • Spanningsklachten o.a. (chronische) hyperventilatie, vermoeidheidsklachten etc.

Maar ook wanneer je gewoon wil leren ontspannen en/ of een fijne lichaamstraining wil hebben.

De Chiron Yoga is een vorm van hatha yoga waarin moderne kennis uit de bewegingswetenschappen en elementen uit de Critical alignment yoga (http://www.criticalalignment.nl/), pilates (http://www.stottpilates.com) en de mindfulness worden toegepast om zo het hele lichaam weer in balans te brengen. Uit onderzoeken blijkt al langer dat yoga oefeningen effectief kunnen zijn bij voornamelijk rugproblemen, zie ook deze link, maar bij Chiron yoga gaan we nog een stapje verder!

Tijdens de Chiron Yogalessen werken we aan je lichaamshouding door het doen van verschillende oefeningen die effectief gebleken zijn om nek-/ rug- en schouderklachten te verminderen en te voorkomen. Door de oefeningen die in deze lessen aan bod komen zul je ervaren welke spieren je wel en welke je niet moet gebruiken in je dagelijkse leven.

Je leert de spieren die zich onbewust aanspannen, weer bewust ontspannen. Daarnaast leer je hoe je de juiste spieren, de houdingsspieren, kunt versterken. Je zult beter in je vel komen te zitten, leniger en ook sterker worden!

Voor wie Chiron Yoga
De Chiron Yogalessen zijn voor iedereengeschikt die aan zijn/ haar houding wil gaan werken, weer pijnvrij wil bewegen, lekkerder in zijn vel wil zitten en/of wil leren ontspannen.

Enkele ervaringen van de yogalessen zijn:

"Ik merk dat de lessen goed zijn voor m'n gemoedstoestand, maar vooral ook voor m'n lichaam en eigenlijk kan ik gewoon niet meer zonder vanwege mijn artrose. Ik ben heel blij met de manier hoe Cynthia de yoga les geeft. Ook vind ik het zo lief dat Cynthia zo betrokken is bij de leerlingen, zoals in mijn geval dat ze zo nu en dan toch eventjes checkt of het goed gaat met mijn rug." Angelique

Bij zwaardere lichamelijke klachten of stressgerelateerde klachten is het ook mogelijk om (eerst) individueel of in een kleinere groep Chiron Houdingstherapie te volgen.

Oefening met stripjeInhoud lessen 
De lessen beginnen altijd met het ontspannen van de spieren die gedurende de dag/ in ons leven hebben geleerd om te veel spanning op te bouwen en die snel te hard werken. Dit doen we door gebruik te maken van onze adem en eventueeel door het inzetten van hulpmiddelen zoals een stripje, vilten matje, foamroller, massageballen etcetera
Vanuit deze ontspanning gaan we opzoek naar de juiste opbouw, alignment, van het lichaam en leer je welke spieren je in de verschillende houdingen en bewegingen juist wel moet gaan gebruiken.

Gaandeweg de lessen zal je merken dat je lichaam steeds meer in balans komt, dat je ook in je dagelijks leven vrijer kan bewegen en lekker in je vel komt te zitten.

Wanneer
Elke maand wordt er in Schermerhorn een langere yogales gegeven waar je je voor kunt aanmelden.

De eerstvolgende yogales is op:
- Donderdag 7 november 2019 van 19.30-21uur.

Verder zijn er ook regelmatig yogaretreats en -vakanties in het mooie Bretagne (Frankrijk) te volgen. Kijk hier voor meer informatie.

Kosten
- Losse les: 10 euro 

Kleding/ benodigdheden 
Trek kleding aan waarin je gemakelijk kunt bewegen (sport-/ yogakleding), geen schoenen. En neem een yogamatje mee, wanneer je dit niet hebt neem dan even contact op!

Aanmelding 
Wanneer je fijne yogalessen wil volgen in Schermerhorn (omgeving Schermer/ Stompetoren/ Ursem/ Beemster) of voor meer informatie neem dan contact op of schrijf je hier in.

^Top

Persoonlijke groei met paarden

Vrijheidstraject: "Voel je vrij en ga voorbij de angst"


Datum: start weer in 2020, neem contact op voor de mogelijkheden.

Voor wie: Dit traject is speciaal gericht om met angst om te leren gaan, maar eigenlijk gaat het nog iets dieper dan dat en leer je tijdens dit traject omgaan met alle ('negatieve') emoties en gedachtes.

In plaats van te vechten tegen wat er is, ga je ervaren hoe je kunt accepteren wat er is. En zul je je steeds vrijer gaan voelen om keuzes te maken die echt bij je passen. Keuzes die gebaseerd zijn op vertrouwen in plaats van op angst.

Hoe ziet het traject er uit?Voel je vrij
Dit traject bestaat uit 6 ontmoetingen, zodat je over een langere periode ondersteund wordt en je het geleerde echt eigen kunt maken.
We gaan in dit traject op reis in je lichaam. Je wordt steeds meer bewust van wat je voelt, je leert luisteren naar je lichaam en wordt zo steeds meer je authentieke zelf, je ECHTE IK.

We gaan dit doen door bewustwordings-/ Mindfulness-, body awareness- en yoga oefeningen.
We zullen oefeningen doen zonder de paarden, zodat je in alle rust en zonder afleiding meer bewust kunt worden van wat er in je lichaam afspeelt. Maar hiernaast zullen we ook oefeningen met de paarden gaan doen.

Met de paarden kun je juist weer heel mooi ervaren wat bepaalde situaties en invloeden bij je te weeg kunnen brengen. De paarden zijn meesters in het meer bewust laten worden van ons gevoel en vooral in hoe we onze angsten in de ogen kunnen kijken.

Hierdoor kun je er tijdens én na dit traject ook echt in het dagelijkse leven mee verder! Want juist in contact met anderen komen we onszelf en onze angsten het meeste tegen en liggen de grootste uitdagingen.

Tevens is het voor de ruiters onder ons mogelijk om het traject nog uit te breiden met begeleiding in het contact met je eigen paard, zodat je ook meer inzicht krijgt in hoe je meer vrijheid kunt krijgen in het trainen en omgaan met je eigen paard.

Waarin is dit traject anders dan andere?
Dit traject is anders dan de meeste cursussen waarin je met angst (of met negatieve emoties of gedachtes) leert omgaan, want vaak leer je dan vooral hoe je moet ontspannen. Maar dan leer je eigenlijk alleen maar hoe je de angst (tijdelijk) kunt onderdrukken, want leren ontspannen is nog niet leren omgaan met de angst.

We willen vaak geen negatieve gevoelens voelen, we willen ze vooral oplossen, we willen er eigenlijk gewoon vanaf. Maar angst is er niet voor niets, het heeft meestal een boodschap, dus het is ook belangrijk dat hier niet aan voorbij wordt gegaan.

Gaat het om een reële angst om je te waarschuwen, of angst wat je kunt overwinnen?

Voor wie
Zoals gezegd is dit traject voor iedereen die beter wil leren omgaan met (negatieve) emoties en keuzes wil gaan maken vanuit vertrouwen in plaats vanuit angst.
Als je al ervaring hebt met bijvoorbeeld mindfulness of yoga is dat heel mooi, maar je zult waarschijnlijk gaan merken dat je in deze cursus nog verder de verdieping in kunt gaan. Misschien net even het laatste laagje er af kunt pellen zodat je kunt zien dat het eigenlijk juist heel makkelijk is om met je gevoelens om te gaan.

Prijs
De kosten voor dit traject bedragen dan 360,- euro inclusief BTW (een cursusmap, koffie, thee en wat lekkers is bij de prijs inbegrepen). Het gehele traject bestaat uit 6 ontmoetingen.

Wanneer je hiernaast ook begeleiding wilt met je eigen paard neem dan even contact op voor de mogelijkheden.

Aanmelding
Voor het opvragen van meer informatie of aanmelding neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

De groep zal uit maximaal 6 personen bestaan.

Bodyawareness cursusruimte

^Top

Verdiepingsdagen Vrijheidstraject


Datum: Start weer in 2020, nem contact op voor de mogelijkheden.

Voor wie: Dit verdiepingstraject is speciaal voor de mensen die het gewone vrijheidstraject al gevolgd hebben en graag hierin nog een verdieping willen aangaan.

In plaats van te vechten tegen wat er is, ga je ervaren hoe je kunt accepteren wat er is. En zul je je steeds vrijer gaan voelen om keuzes te maken die echt bij je passen. Keuzes die gebaseerd zijn op vertrouwen in plaats van op angst.

Hoe ziet het traject er uit?
Dit traject bestaat uit 4 ontmoetingen en we gaan hierin verder op de reis van meer bewust worden van wat je voelt en wat je lichaam je te vertellen heeft.

We gaan dit natuurlijk weer doen door diverse bewustwordings-/ Mindfulness-, body awareness- en yoga oefeningen.
En naast de oefeningen zonder de paarden, zullen we dit keer nog meer en dieper gaan oefenen met de paarden. 

Prijs
De kosten voor dit traject bedragen dan 220,- euro inclusief BTW (een cursusmap, koffie, thee en wat lekkers is bij de prijs inbegrepen). Het gehele traject bestaat uit 4 ontmoetingen.

Wanneer je hiernaast ook begeleiding wilt met je eigen paard neem dan even contact op voor de mogelijkheden.

Aanmelding
Voor het opvragen van meer informatie of aanmelding neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

De groep zal uit maximaal 6 personen bestaan.

^Top

Familieopstellingen met paarden


Datum: Neem contact op voor de mogelijkheden.
Voor: Iedereen die meer over zichzelf te weten wil komen.

Chiron Center biedt meerdere malen per jaar familieopstellingen met behulp van paarden aan op de locatie van Chiron Center in Schermerhorn.

Familieopstellingen is een krachtige manier om onderliggende patronen in je leven zichtbaar te maken. Het bijzondere aan familieopstellingen is dat we werken met een lichamelijk, energetisch en emotioneel krachtenveld, dat we zichtbaar maken met behulp van opgestelde mensen, materialen en paarden!

Hoe werkt hetFamilieopstellingen met paarden
Met familieopstellingen wordt je geholpen om de niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen te herkennen en zo mogelijk weg te nemen. Een opstelling kan gaan over allerlei uiteenlopende levensvragen of thema’s die je in een nieuw daglicht wilt stellen of waarin je wilt groeien. Door het doen van familieopstellingen is het mogelijk om dieper naar je leven te kijken. Dit kan helpen om betere keuzes te maken, die leiden tot een beter, gelukkiger en gezonder leven.

Het systeem wordt met behulp van paarden, personen en materialen in de ruimte opgesteld en zo wordt zichtbaar welke dynamieken in het systeem plaatsvinden. Een familieopstelling maakt het mogelijk toeschouwer te zijn van je vraagstuk en geeft inzicht in wat de samenhang is met je systeem.

Als het de eerste keer is, kun je een dag meedoen en op de dag zelf beslissen of je ook een vraag wilt inbrengen. Je mag ook zonder een vraag komen. Als je een dagworkshop volgt komen er meestal vier tot zes deelnemers aan bod. Bij een halve dag zijn dit ongeveer 2 deelnemers die een vraag kunnen inbrengen. De andere deelnemers krijgen vaak belangrijke inzichten door representant te zijn of naar de opstellingen te kijken.
Je kunt meerdere malen aan de workshop deelnemen. De ervaring is dat zich later nog dieper liggende thema’s aandienen en men gaandeweg steeds meer tot oplossing van problemen komt.

Hoe ontstaan
Familieopstellingen zijn ontwikkeld door Bert Hellinger die geinspireerd was door Freuds psychoanalyse, lichaamswerk, familietherapie, NLP, gestalttherapie en religieuze rituelen van oervolkeren en christenen. Hieruit ontstond het familieopstellingen fenomeen.

Door de diepe indruk en duidelijk merkbare voordelen in het dagelijks leven heeft het zich de afgelopen 20 jaar over de hele wereld verspreid. Bijna overal ter wereld wordt inmiddels gewerkt met familieopstellingen en daarvan afgeleide varianten zoals organisatieopstellingen en loopbaanopstellingen. 

Voor wie
Iedereen kan deelnemen aan deze workshop. Opstellingen kunnen inzicht geven in vragen rondom ziekte, relaties, familie, kinderen, geld of je loopbaan. Het helpt ook als je je verloren, boos, depressief of angstig voelt. 
Kortom, familieopstellingen zijn er voor iedereen die zakelijk en/of privé vastloopt in terugkerende thema’s en patronen, zonder echt te weten waardoor.

Door wie
Deze familieopstellingendag wordt geleid door Monic Wagendorp of door Cynthia van der Wal.

De verandering
Familieopstellingen kan vele malen effectiever zijn dan jaren reguliere psychotherapie doordat het snel door dringt tot de kern van een probleem of patroon. Familieopstellingen helpen om te kunnen voelen en ervaren wat er werkelijk met je aan de hand is. Het is dan ook vooral deze hernieuwde kracht, die veel meer is dan alleen inzicht, die verlichting brengt bij allerlei uiteenlopende levensvragen.

Door het doen van een familieopstelling krijg je als deelnemer helder inzicht in jouw (dis)functioneren. Er ontstaat ruimte voor acceptatie en verandering. Zo werken we concreet en doeltreffend aan een werkzame oplossingsrichting. Het opstellen van de eigen familie, het representeren van een familielid van iemand anders en het kijken naar een opstelling zijn diepgaande ervaringen.

Degenen die een vraag inbrengen krijgen deze op een bijzondere manier beantwoord en vaak komt het antwoord uit een hele andere hoek dan in eerste instantie gedacht. Dat is ook de kracht van de opstellingen, want met je verstand alleen kom je er vaak niet.

Ook degene die geen specifieke vragen hebben kunnen rekenen op bijzondere ervaringen, zo is een van de reacties:

"Ik heb vaker familieopstellingen gedaan, maar wat zijn de paarden bijzonder hierin. 
De angst die ik in eerste instantie voelde was al snel weg. De paarden stralen echt rust uit en geven zo mooi aan waar de knelpunten zitten. Erg bijzonder."

Waarom paarden
Paarden zijn doordat ze kudde- en prooidieren zijn erg gevoelig en kunnen hierdoor haarfijn onze gevoelens en emoties spiegelen.
Door hun natuurlijke hang naar evenwicht zal het paard in contact met de mens direct reageren op verstoringen in het systeem en of datgene wat je uitstraalt ook overeen komt met wat je daadwerkelijk voelt. De rangorde, samenwerking en communicatie in de kudde, als systeem, moet voor het paard immers kloppen anders hebben de roofdieren vrij spel en brengt dit hun leven in gevaar.

Omdat paarden in het hier en nu leven, zijn zij ook in staat om direct te reageren op innerlijke veranderingen die tijdens de opstelling plaatsvinden en hierdoor kan helder worden in welke richting je de antwoorden op je vraagstuk kunt vinden.
De paarden werken voor de deelnemer als een gids, een metafoor of representant.

Prijs
De kosten zijn 50,- euro excl. btw voor bedrijven. Koffie, thee en wat lekkers is bij de prijs inbegrepen.

Opgave
Voor inschrijven of voor het opvragen van meer informatie neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

Minimaal 6 en maximaal 10 personen.

^Top

Opstellingen in een vaste groep met vrouwen


Datum: Instromen is nog mogelijk!
Voor: Voor vrouwen die samen willen groeien.

Familieopstellingen in een vaste groep o.l.v. Monic Wagendorp.
In het hier en nu, voelen in het moment samen met elkaar en de paarden. Vanuit compassie voor jezelf laat je moeiteloos het verzet los.

Iedereen kent het wel. Je zit lekker in een soort flow en “ineens” besef je dat dit niet meer zo is. Natuurlijk kent het leven ups en downs maar het is wel bijzonder om te bekijken wat er is gebeurd en wat je hierin mee kunt nemen. Dus wat gebeurd er in jou? Wat streef jij na? Leef jij je passie volledig? systemisch vrouwengroep

Voor mezelf merk ik dat ik niet genoeg tijd vrijmaak om hier zo af en toe eens stil bij te staan. De dagelijkse rompslomp heeft mij dan weer in zijn greep en ik bedenk me dit veel te laat. Bij mij helpt mijn lichaam me dan een handje, door te zeggen: ho.. even een pas op de plaats dame.

Herken je dit?  Zou je ook wel geregeld stil willen staan bij jouw flow en wat je daarin eventueel nog tegenhoudt? Even onderhoud voor jezelf. Tijd voor JOUzelf. Zoek je een plek waar je met regelmaat terecht kan. Een veilige setting zoekt voor je vragen en thema’s waar je tegen aanloopt?

Verdieping
Het is een geschenk aan jezelf, deze verdieping van je persoonlijke ontwikkeling in vast groepsverband.
Daarnaast brengt het je een breder, dieper inzicht en bewustwording van je (familie) systeem. Als je meer jezelf wilt terugvinden, jezelf meer wilt accepteren en zien wie jij bent en wat je plek is in je familie, je tevens op zoek bent naar meer bezieling in je leven, dan is dit de plek voor jou.

Waarom alleen maar vrouwen?
Ik heb gemerkt dat vrouwen echt vervelend naar elkaar kunnen zijn, maar als we samen in een systeem zitten, zoals een groep vrouwen die zich willen ontplooien, er een enorme kracht uitgaat van juist dit samen zijn. We gaan samen creëren, ontdekken, transformeren in juist die vrouwelijke zachtheid en geborgenheid.

Je plek gaan innemen
We komen 1x in de twee maanden met deze vaste groep bijeen. We starten met een meditatie en sharing en van daaruit gaan we elke keer een aantal opstellingen doen met behulp van de paarden. Ben je er aan toe om je plek in te nemen? Voel je welkom.

Wanneer
De eerste dag is Zondag 12 November van 11.00 uur tot 16.00 uur. De vervolg data worden nog ingepland.

Prijs
Jouw bijdrage:  € 55,- excl. btw voor bedrijven per bijeenkomst. Neem zelf je lunch mee, ik zorg voor koffie thee en wat lekkers.

Opgave
Voor inschrijven of voor het opvragen van meer informatie neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

Maximaal aantal deelnemers is 8 personen. Minimaal aantal deelnemers is 4 personen.

^Top

Rijkunst

Online cursus: Verbeter de band met je paard


Startdatum: Start op elk gewenst moment!
Niveau: Basis ervaring met paarden is noodzakelijk, bij twijfel neem dan even contact op.

De online cursus is door eerdere deelnemers beoordeeld met gemiddeld een 8,9 (op een schaal van 1 tot 10)!

Deze interactieve online cursus duurt 8 weken en is te volgen als zilver of goud deelnemer.

De zilver deelnemer krijgt:

 • Iedere week informatie en opdrachten met tips om de band met je paard te versterken;
 • Informatieve filmpjes;
 • Inzage in de filmpjes en feedback van de goud deelnemers;
 • Toegang tot een forum waar de mogelijkheid is om kennis uit te wisselen met andere deelnemers;

De goud deelnemer (maximaal 8 deelnemers) krijgt natuurlijk hetzelfde als de zilver deelnemer, maar heeft als extra:

 • Persoonlijke videocoaching:
  Om de week mag je een video in sturen (max. 20 minuten) waarop je persoonlijke feedback krijgt en tips toegespitst op jouw paard en jouw kennis en ervaring.

Voor de goud deelnemers is er maximaal plek voor 8 deelnemers per 2 maanden, vol is dus echt vol!
Meld je dan ook zo snel mogelijk (vrijblijvend) aan als je interesse hebt, dan heb je als eerste de kans om een plek als goud deelnemer te bemachtigen!

Wat leer je

Met deze cursus krijg je bovenal meer inzicht in jezelf, je wordt je bewust van wat je naar anderen uitstraalt, wat bij jou spanning oproept, hoe je dit kunt herkennen en hoe je dit natuurlijk ook weer kunt loslaten.

Maar verder leer je ook:
- De band met je paard op te bouwen en te versterkenverbeter de band met je paard
- Zonder dwang communiceren met je paard
- Een goede "leider" zijn voor je paard
- Oefeningen tijdens het vrij werken/ in vrijheid spelen met je paard
- Je leert je paard van een afstand en zonder tuig “sturen”
- Paardengedrag lezen en begrijpen
- Het waarom van wel of niet met voedselbeloningen werken
- Hoe je obstakels kunt overwinnen met je paard
- Hoe je zelf communiceert
- De effecten van (je eigen) lichaamstaal
- En nog veel meer..

Dit alles resulteert in dat het contact met je paard meer moeiteloos zal gaan en de band zich meer en meer zal gaan verdiepen. En waarschijnlijk zal je ook merken dat het leven zich ook op andere vlakken zal gaan verdiepen!

Voor wie
Iedereen die een betere band wil krijgen met zijn of haar paard en wil leren hoe je zonder dwang, maar met vertrouwen en respect kunt communiceren met een paard. Je krijgt een relatie met je paard die is gebaseerd op vriendschap en respect, in plaats van enkel op dominantie.
De cursus is geschikt voor zowel mensen met als zonder ervaring in het vrijwerken/ natural horsemanship, in de videocoaching ontvang je namelijk de begeleiding en de feedback die voor jou van belang is.
Wel is er een basis ervaring met paarden nodig, wanneer je twijfelt over je ervaring neem dan gerust contact op.

Eerdere reacties

"Sunny en ik zijn lekker aan het oefenen maar we genieten ook van het veel 'samen zijn' en regelmatig poetsen :-) Ik heb veel gehad aan de feedback op mijn filmpjes en ook de filmpjes van de andere cursisten waren inspirerend!" Petra

"Even een veer voor Cynthia, ik vind de cursus nu al super. De info is duidelijk en de filmpjes zijn niet te lang/langdradig maar wel super leerzaam." Mandy

"Voordat ik aan de cursus begon volgde Marchje me nooit, maar nu wel! Ik ben er super blij mee, ons contact is zeker verdiept door de training! Zo knap ook wat Cynthia allemaal uit een filmpje kan halen, het insturen van filmpjes is dus zeker aan te raden!"  Anneken

Impressie van de online cursus

De beveiligde website:

online cursus

Impressie van wat je onder andere gaat leren:


Kijk voor meer filmpjes ook op ons YouTubekanaal!

Nodig voor de online cursus
- Een paard waarbij je je veilig voelt om mee te oefenen*;
- Een ruimte waarin je paard mag loslopen (bijv. een rijbak, wei, paddock van minimaal 11x11m);
- Een computer plus internetverbinding om de training te kunnen volgen;
- Voor de gouddeelnemers: een videocamera om je vorderingen mee op te kunnen nemen;
- Motivatie om ook naar je eigen gedrag en de invloed daarvan op het paard (en je omgeving) te willen kijken. 

Prijs

verbeter de band met je paard

In verband met de geplande vernieuwing van deze cursus en het up to date maken met de laatste kennis, wordt deze huidige cursus nu met korting aangeboden! De cursus is natuurlijk nog steeds erg interessant om te volgen in het verbeteren van je band met je paard. In de nieuwere cursus wordt alleen nog iets meer onze gevoelstoestand en het effect daarvan op het paard meegenomen. Deze extra kennis is nu al wel verkrijgbaar via het volgen van het Vrijheidstraject.

Voor de zilver deelnemer:

69,- euro  , nu tijdelijk te volgen voor maar 25,- euro!

Hiervoor krijg je: Vele informatieve filmpjes, huiswerkopdrachten, inzage in de videocoaching lessen van anderen, de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met anderen én eindelijk die hechte band met je paard die je altijd al wilde, namelijk een relatie die gebaseerd is op vertrouwen en respect.

- Voor de goud deelnemer:

109,- euro, nu tijdelijk te volgen voor maar 65,- euro!

Hiervoor krijg je hetzelfde als de zilver deelnemer maar ook nog 4 x persoonlijke videocoaching, zodat echt niets meer in de weg kan staan om de band met je paard te verdiepen!

Tevens:

* Mocht je geen eigen paard hebben, maar heb je altijd gedroomd van het krijgen van een bijzondere band met een paard?
Neem dan ook contact op, want dan kunnen we bekijken of je misschien met 1 van de paarden van Chiron Center kunt gaan oefenen.
Of misschien kun je in je eigen omgeving informeren of je met een paard van iemand anders mag gaan werken.

Als je wilt, zijn er altijd mogelijkheden te vinden! 

Opgave
Voor het opvragen van meer informatie neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

verbeter de band met je paard

^Top

Introductie in het in vrijheid werken met paarden


Leren luisteren naar je paard

Data: Neem contact op voor de mogelijkheden.
Niveau: Ervaring met paarden is niet noodzakelijk.

Deze cursus is een mooie aanvulling op de online training, maar is ook los te volgen!

Met het vrij werken wordt bedoeld: vanaf de grond contact maken met een paard die vrij rond loopt. Het gaat er om dat de band tussen mens en paard sterker wordt, dat we echt contact leren maken.

Hoe doen we dat? Vrijwerken
Hoe kunnen we als mens duidelijk maken wat we bedoelen, zonder dat we het paard geweld aan doen?
Hoe zien we aan het paard wat deze nodig heeft? Dit zijn vragen die tijdens het vrij werken beantwoordt zullen worden.

Vaak zie je dat het contact tussen mens en paard er alleen op gericht is dat een paard moet doen wat de mens wil. Het gaat dan enkel om het domineren van de paarden en hoe we als mens zijnde de leidersrol kunnen aannemen. Een goede leider is echter niet iemand die enkel kan domineren, dit gaat een heel stuk verder. Chiron Rijkunst kijkt dan ook nog verder en is juist op zoek naar het opbouwen van een vriendschap tussen mens en paard, het verkrijgen van een vertrouwensband waarbinnen het paard ook een mening mag hebben.
Dit betekent niet dat de paard alles mag doen wat hij wil. De mens moet zeker ook grenzen aan kunnen geven,maar in plaats van een eenrichtingsverkeer in de communicatie, streeft de Chiron Rijkunst naar het verkrijgen van een dialoog tussen mens en paard.

Hierdoor krijg je een paard dat meer zelfvertrouwen heeft, trots kan zijn en een paard die graag voor je wil werken. Dit alles omdat hij je leert vertrouwen en weet dat je hem niets laat doen wat hij niet aan kan.
Doordat ieder paard en ieder mens uniek is, hanteert Chiron Rijkunst niet een aanpak met een vast stappen plan.

De aanpak van het vrij werken is o.a. geinspireerd door Klaus Ferdinand Hempfling, Noora Ehnqvist, Carolyne Resnick, Anna Marciniak en de psychologische stroming Mindfulness. Elementen hieruit zijn dan ook zeker terug te vinden in deze workshop, met natuurlijk aanvullingen vanuit de eigen ervaringen.

Deze workshopdag zal een afwisseling zijn tussen:

 • Theorie
 • Praktijkoefeningen zonder de paarden gericht op bewustwording van onze gedachten, spanning, lichaamshouding en -taal.
 • Praktijkoefeningen waarin we een start maken met het toepassen van deze elementen in het contact met de paarden.

Prijs
Wanneer deze workshop tegelijk geboekt wordt met de online cursus dan krijg je 10,- euro korting en betaal je nog maar:
70,- euro!!!

Wanneer je deze workshop los volgt bedragen de kosten van deze workshop 80 euro (inclusief BTW), koffie, thee en een lunch is bij de prijs inbegrepen.

Opgave
Voor het opvragen van meer informatie neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

Minimaal 4 en maximaal 8 personen.

^Top

Gymnastiseren van het paard 


Introductie in het rechtrichten en trainen van een paardWerk aan de hand

Datum: neem contact op voor de mogelijkheden.
Niveau: Geschikt voor zowel beginnende als meer gevorderde ruiters die meer willen weten over hoe je een paard op een verantwoordelijke wijze en leuke manier (voor ruiter en paard) kunt trainen.

Het paard lijkt er voor gemaakt te zijn om een ruiter op zijn rug te dragen, maar als je goed kijkt naar de bouw van het paard zul je zien dat het tegenovergestelde het geval is. Een paard zou je namelijk kunnen vergelijken met een hangbrug. Het heeft vier pijlers en het ‘wegdek’ hangt ertussen. Wanneer we als ruiter opstijgen, komen we precies op de zwakste plek van de hangbrug terecht: namelijk tussen de pijlers in. Logischerwijs zou dit voor veel problemen kunnen zorgen wanneer het paard niet geleerd wordt een ruiter op de juiste, minst belastende manier te dragen.

Er zijn diverse methodes om het paard te trainen, wat alleen vaak mist is dat de dressuur niet voor het paard gebruikt wordt, dus om het paard sterker mee te maken, maar dat het paard voor de dressuur(wedstrijd) gebruikt/ misbruikt wordt. Het gaat er dan om dat het plaatje er mooi uitziet, maar niet of het ook goed is voor het paard. Het gaat vaak dus om het doel en niet om de weg.

Ook binnen de methodes die de dressuur wel proberen in te zetten voor het welzijn van het paard, zoals de klassieke dressuur, zijn er vele verschillen te vinden, maar de basis is altijd hetzelfde. Voor elk paard is het belangrijk dat hij leert om zijn lichaamsgewicht goed te verdelen.
Deze workshop is er dan ook op gericht om je deze basis mee te geven. Je krijgt de informatie, theorie en handvatten mee over hoe je een paard kunt trainen om zichzelf op een juiste manier te bewegen zodat hij sterker wordt, meer zelfvertrouwen krijgt en zonder lichamelijke klachten het ruitergewicht kan gaan dragen. Zodat vele lichamelijk klachten voorkomen en verminderd kunnen worden (zoals bijv. overbelastingsblessures o.a. hoefkatrol, peesblessures, rugklachten etc.).

Tijdens deze workshopdag worden de volgende begrippen behandeld:

 • Ontspanning, nageeflijkheid, aanleuning
 • Juist gebruik van rug- en buikspieren bij het paard
 • Juiste beweging van het voor- en achterbeen
 • Rechtrichten (lengtebuiging naar beide zijdes, verticaal en horizontaal evenwicht, ondertredende en dragende achterhand)
 • Verzameling en Oprichting
 • Paardvriendelijke trainingsmethodes (werk aan de hand, longeren, rijden)
 • Welke hulpmiddelen je hierbij kan inzetten (o.a. wel/ niet met bit, neckrope, bijzetteugels etc.)

Dit alles komt eerst tijdens een theoriegedeelte aanbod en aansluitend zal er een demonstratie gegeven worden en kan iedereen ook zelf ervaren hoe je een paard doormiddel van het "werken aan de hand" kunt gymnastiseren en sterker kunt maken.

Prijs
De kosten van deze workshop bedragen 80,- euro incl. BTW (Een cursusmapje, lunch, koffie en thee is bij de prijs inbegrepen).

Opgave
Voor het opvragen van meer informatie neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

Minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers.

Zonder tuig rechtrichtenzonder tuig rechtrichten

 

 

 

 

 

 

 

 

^Top 

Houding en Zit


Datum: Neem contact op voor de mogelijkheden.
Niveau: geschikt voor zowel beginnende ruiters als gevorderden.

Balans, lichtheid en ritme. Welke ruiter wil dit niet? Tijdens deze workshop word je bewust gemaakt van de sleutels voor een goede zit en er worden elementen uit de Centered Riding toegepast.Houding en zit
Centered Riding is ontwikkeld door Sally Swift (USA) als een methode om een heldere communicatie te bereiken tussen paard en ruiter. Sally integreerde de kennis van de anatomie met het creatieve gebruik van mentale beelden in de paardrijlessen.
Centered Riding helpt het lichaamsbewustzijn te ontwikkelen wat de sleutel is tot een effectieve communicatie tussen paard en ruiter. Door gebruik te maken van de basics van Centered Riding ontwikkel je een solide fundatie die voor alle ruiters bruikbaar is, maar die ook in het dagelijks leven bijdragen aan een betere houding.

Deze workshopdag bestaat uit:

 • Theorie en bewustwordingsoefeningen op de grond en op het paard aan de longe of zelfstanding rijdend (dit is afhankelijk van het geen waar de ruiter tegen aan loopt)
 • Balansoefeningen op een grote bal en de trampoline.

Na deze dag heeft iedereen een goed idee waar de verbeterpunten liggen en hiervoor krijgt men ook een trainingsadvies mee.

Prijs
De kosten (koffie, thee, cursusmapje en lunch is bij de prijs inbegrepen) van deze cursus bedragen: 80 euro (inclusief BTW).

Opgave
Voor het opvragen van meer informatie neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

Minimaal 4 en maximaal 6 personen.

^Top

 

 

Deel deze pagina op: