Cursussen

Volg heerlijke RETREATS, leerzame PRAKTIJK- en/ of ONLINECURSUSSEN voor je persoonlijke groei óf voor het verbeteren van de band met je paard & je rijkunst in Nederland of in Frankrijk:

Je kunt zonder enig financieel risico je Retreat of Vakantie in Frankrijk boeken. Als deze later gecanceld moet worden door Corona maatregelen, of andere gevolgen van het virus, dan ontvang je gewoon je aanbetaling retour. Zo kun je toch zonder risico verzekerd zijn van een plek!

Chiron Yoga:

Chiron Yoga

Persoonlijke groei met paarden:

Praktijk cursussen persoonlijke groei

Verbeter de band met je paard & je rijkunst:

Chiron Rijkunst

 Paardenvakantie in Frankrijk:

paardenvakantie frankrijk

Kijk hieronder voor het gehele cursusoverzicht:

Chiron Yoga

Online Zoom Retreat~ Kom thuis bij jezelf


Datum:
-7 t/m 9 mei 2021

Een heerlijk weekend in je eigen vertrouwde omgeving, waarin je wordt uitgenodigd om echt thuis bij jezelf te komen. 

Voordat het weekend start krijg je een privé afspraak waarin we samen gaan kijken wat jij nodig hebt om in dit weekend de stappen te kunnen zetten om weer helemaal op te kunnen laden, in je kracht te komen en stappen te maken naar je ware zelf.

Je krijgt tools aangereikt die specifiek voor jou zijn bedoeld en bij jou passen om in balans te komen. Naast dat je psychisch weer lekkerder in je vel komt te zitten, kijken we ook naar hoe je lichamelijke gezondheid meer in balans kan komen.
We gebruiken daarbij onder andere de wijsheid uit de Ayurvedische gezondheidsleer.  
We kijken samen hoe je deze praktische tools in kunt zetten op een haalbare manier, zodat het niet meer gedoe voor je wordt, maar dat je wel al snel de effecten kunt gaan merken.

En daarnaast zal de Yoga en Bewustwordingsoefeningen er voor zorgen dat je weer flexibeler, meer bewust van je lichaam wordt en leert luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Zodat je echt in je lichaam zult aankomen.  

Uit je hoofd én in contact met je lichaam en gevoel. 

Een week na het weekend hebben we ook nog contact om je zo verder te ondersteunen op jouw unieke pad. 

Voor wie:online thuis bij jezelf retreat
Dit weekend is geschikt wanneer je:

 • Behoefte hebt aan ontspanning en tijd voor jezelf
 • Even wilt opladen
 • Je gezondheid een boost wilt geven
 • Lichamelijk beter wilt voelen
 • Flexibeler wilt zijn, zowel lichamelijk als geestelijk 
 • Vanuit onrust naar rust wilt komen. 

En eigenlijk gewoon als je in je kracht wilt komen en stappen wilt maken naar je ware zelf!

Wat krijg je:

 • Een individuele afspraak van 60 minuten om je voor dit weekend de focus mee te geven die helemaal is afgestemd op jou als individu. 
 • 5 Yoga/ meditaties in een groep. 
 • Tussentijdse loopmeditatie die je kunt doen in je eigen tijd. 
 • Groepsafsluiting: wat neem je van dit weekend mee.
 • Na een week een contact moment om te evalueren en je verder te ondersteunen in je proces.

Alle contactmoment gaan via online Zoomsessies. De Zoomsessies worden opgenomen in ons oude plattelandshuis in Frankrijk en zo kun je toch ook een vleugje van de Franse sfeer mee krijgen zonder dat je de reis hoeft te maken! 

Programma
Voorafgaand aan dit weekend krijg je een individuele sessie.
Daarna start dit weekend op vrijdagavond met een yoga/ meditatie om ontspannen het weekend in te gaan.
Op de zaterdag en zondag krijg je ‘s ochtends en ‘s avonds een yoga/meditatieles.
En je krijgt een loopmeditatie die je gedurende de dag kunt doen. 

Het weekend wordt zondag afgesloten met een afsluiting om het weekend fijn te laten doorwerken in de weken die er op volgen. 

En natuurlijk krijg je hiervoor en na het weekend nog een individueel contact moment. 

Prijs

Introductietarief: 125,- euro!

Aanmelding
Voor het opvragen van meer informatie of aanmelding neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

De groep bestaat uit maximaal 6 personen, waardoor er voldoende individuele aandacht mogelijk is!

natuur bretagne

 

^Top

Yoga retreat in Frankrijk ~ Vind weer de stilte in jezelf


Datum:
- Voorjaar 2021 (8 dagen)

Voor wie:
Deze yogavakantie is geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan een weekje opladen en tot rust komen.
Je hoeft geen yoga- of meditatie ervaring te hebben en/ of erg lenig te zijn, het is juist de bedoeling dat je na deze week weer soepeler en/ of pijnvrij kunt gaan bewegen.
Wanneer je wel yogaervaring hebt zal deze week je een extra verdieping kunnen geven en je meer in contact brengen met je authentieke zelf, je echte ik.

De groep bestaat uit maximaal 6 personen, waardoor er voldoende individuele aandacht mogelijk is!

Voel je welkom op ons nieuwe idyllische nieuwe plekje in Bretagne, Frankrijk!yogaweek frankrijk

Programma
Op je aankomstdag is er ’s avonds meteen de mogelijkheid om mee eten. Op deze dag is er verder ruimte voor een kennismaking en even bijkomen van de reis.
De volgende dagen ontvang je 2 keer per dag een yoga-/ meditatie-/ ontspanningsles en worden er daarnaast nog diverse activiteiten georganiseerd waarbij je welkom bent om je aan te sluiten. Denk hierbij aan (mindful)wandelingen, het verkennen van de nabije omgeving/ dorpen en een natuurwandeling met uitleg over de planten/ dieren die je onderweg tegenkomt. Je bent tot niets verplicht en alles staat in het teken om weer meer bij jezelf te komen en te genieten van de rust en de natuur.
Op de dag van vertrek zul je dan weer uitgerust en opgeladen naar huis reizen.

Het is hiernaast ook mogelijk om tegen bijbetaling nog een sessie paardencoaching/ Equitherapie te boeken én/ of afhankelijk van de ervaring en interesse kan er bijvoorbeeld ook een grondwerk- of paardrijles/ buitenrit worden geboekt. Verder kun je nog een sessie ayurvedische Marma massage boeken en/of een ayurvedische gezondheidssessie om je gezondheid nog een extra boost te geven.
Wanneer je hierin interesse hebt vraag dan gerust bij je boeking al naar de mogelijkheden!

Overnachting en verzorging   
Je hebt de keuze uit meerdere slaapopties maar standaard slaap je met 2 personen op een kamer in een echt ouderwets en sfeervol Frans plattelandhuis. Ontbijt, lunch en avondeten zit ook bij de prijs in begrepen. Daarnaast zal er de hele dag water, sapjes, thee en koffie aanwezig zijn (alcoholische dranken tegen kleine vergoeding). 

Wanneer je liever een andere vorm van overnachting wenst, privékamer/ tent/ caravan/ eigen huisje neem dan even contact op om te vragen naar de mogelijkheden! Het is hiernaast ook mogelijk om een partner mee te nemen die niet deelneemt aan het (hele) programma, vraag daarvoor ook gerust naar de mogelijkheden.

yoga in frankrijk

De reis
Je kunt heel betaalbaar vliegen op luchthaven Brest, welke op een klein uur rijden ligt van onze plek in Plouyé.

Wij kunnen je op Brest tegen een vergoeding ophalen en bij de terug reis weer afzetten. Afhankelijk van het aantal personen zal het bedrag voor een retour maximaal 80,- euro per persoon bedragen.

Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om met de trein te reizen naar station Morlaix.

Ook hier vandaan kunnen we je ophalen en bij de terug reis weer afzetten. Afhankelijk van het aantal personen zal het bedrag voor een retour maximaal 50,- euro per persoon bedragen.

En tenslotte is het ook mogelijk om met de auto te komen, vooral wanneer je met 2 of meer personen komt kan dit een mooie andere optie zijn. We kunnen je eventueel ook in contact brengen met andere cursusdeelnemers mocht je interesse hebben in het samen reizen.

Prijs
De kosten bedragen:yogavakantie frankrijk
- Bij de 8 daagse reis €625,- euro

€575,- bij boeking vòòr 1 september 2020 (inclusief btw, 2 yogalessen per dag, ontbijt, lunch, avondeten en 7 overnachtingen in een 2 persoonskamer*).

- Bij de 6 daagse reis €495,- euro (inclusief btw, 2 yogalessen per dag, ontbijt, lunch, avondeten en 5 overnachtingen in een 2 persoonskamer*).

- Bij de 4 daagse reis €350,- euro  (inclusief btw, 2 yogalessen per dag, ontbijt, lunch, avondeten en 3 overnachtingen in een 2 persoonskamer*).

Transfer van en naar vliegveld Brest: maximaal €80,- euro per persoon.
Transfer van en naar station Morlaix: Maximaal €50,- euro per persoon.
* Wanneer je liever een andere vorm van overnachting wenst, privékamer/ tent/ caravan/ eigen huisje neem dan even contact op om te vragen naar de mogelijkheden.

Aanmelding
Voor het opvragen van meer informatie of aanmelding neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

De groep zal uit maximaal 6 personen bestaan.

paardenvakantie frankrijk

^Top

Chiron Yogalessen


Yoga

Maak een afspraak voor een gratis privé Yogakennismakingsles via Zoom!

Door het bestuderen van diverse bewegings- en therapievormen heeft Cynthia van der Wal van Chiron Center een effectieve methode ontwikkeld om het lichaam in balans te brengen, eventuele houdingsklachten daadwerkelijk aan te pakken en is een soepel, sterk en pijnvrij lichaam eindelijk in zicht!

Speciaal voor mensen met:

 • Rug-, nek- of schouderklachten;
 • Pijnlijke of stijve spieren;
 • Houdingsklachten;
 • Spanningsklachten o.a. (chronische) hyperventilatie, vermoeidheidsklachten etc.

Maar ook wanneer je gewoon wil leren ontspannen en/ of een fijne lichaamstraining wil hebben.

chiron yoga frankrijkDe Chiron Yoga is een vorm van hatha yoga waarin moderne kennis uit de bewegingswetenschappen en elementen uit de yoga (Critical alignment-, Iyengar-. yin- en restorative yoga), Pilates, Mindfulness en andere bewustwordings- en ademhalingsoefeningen worden toegepast om zo het hele lichaam weer in balans te brengen. Uit onderzoeken blijkt al langer dat yoga oefeningen effectief kunnen zijn bij voornamelijk rugproblemen, zie ook deze link, maar bij Chiron yoga gaan we nog een stapje verder!

Tijdens de Chiron Yogalessen werken we aan je lichaamshouding door het doen van verschillende oefeningen die effectief zijn gebleken om nek-/ rug- en schouderklachten te verminderen en te voorkomen. Door de oefeningen die in deze lessen aan bod komen zul je ervaren welke spieren je wel en welke je niet moet gebruiken in je dagelijkse leven.

Je leert de spieren die zich onbewust aanspannen, weer bewust ontspannen. Daarnaast leer je hoe je de juiste spieren, de houdingsspieren, kunt versterken. Je zult beter in je vel komen te zitten, leniger en ook sterker worden!

Voor wie
De Chiron Yogalessen zijn voor iedereen geschikt die aan zijn/ haar houding wil gaan werken, weer pijnvrij wil bewegen, lekkerder in zijn vel wil zitten en/of wil leren ontspannen.

Enkele ervaringen van de yogalessen zijn:

"Ik merk dat de lessen goed zijn voor m'n gemoedstoestand, maar vooral ook voor m'n lichaam en eigenlijk kan ik gewoon niet meer zonder vanwege mijn artrose. Ik ben heel blij met de manier hoe Cynthia de yoga les geeft. Ook vind ik het zo lief dat Cynthia zo betrokken is bij de leerlingen, zoals in mijn geval dat ze zo nu en dan toch eventjes checkt of het goed gaat met mijn rug." Angelique

Inhoud lessen 
De lessen beginnen altijd met het ontspannen van de spieren die gedurende de dag/ in ons leven hebben geleerd om te veel spanning op te bouwen en die snel te hard werken. Dit doen we door gebruik te maken van onze adem en eventueeel door het inzetten van hulpmiddelen zoals een stripje, vilten matje, foamroller, massageballen etcetera
Vanuit deze ontspanning gaan we opzoek naar de juiste opbouw, alignment, van het lichaam en leer je welke spieren je in de verschillende houdingen en bewegingen juist wel moet gaan gebruiken.Yogaruimte

Gaandeweg de lessen zal je merken dat je lichaam steeds meer in balans komt, dat je ook in je dagelijks leven vrijer kan bewegen en lekker in je vel komt te zitten.

Wanneer
- Elke maand wordt er in Schermerhorn een live yogales van 75 minuten gegeven waar je je voor kunt aanmelden.

De eerstvolgende yogales in Schermerhorn kan hopelijk in februari 2021 weer plaats gaan vinden!

- Vanaf dinsdagavond 1 december start er ook een wekelijkse Zoom yogales!

De les start om 20uur en duurt tot 21uur.
In het begin is de techniek misschien even wennen, maar eenmaal bezig lijkt het net of we in dezelfde kamer zijn.
Maar ben je nog huiverig voor Zoom, weet je niet helemaal hoe het werkt, of ben je benieuwd of Chiron yoga bij je zou passen?

In een gratis privé Zoom Yogakennismakingsles kunnen we samen de techniek doornemen, hoe je het beste je telefoon of computer kunt neerzetten en kan ik je alvast wat laten ervaren van de yoga. Zodat je uiteindelijk goed kunt bepalen of het ook wat voor jou is.

De groepslessen zijn ook geschikt wanneer je lichamelijke klachten hebt, maar overleg wel eerst even of deze optie inderdaad het beste bij je zou passen. Er is plek voor maximaal 10 mensen, dus wacht niet te lang met je opgeven voor deze lessen of voor de Gratis Zoomkennismaking!

Tweede kwartaal 2021:
De zoom yogalessen starten weer op dinsdag 13 april 2021
.

Betaal nu voor 10 lessen maar €54,- 

Vind je het fijner om minder lessen te betalen, dan kan dat ook. Je kunt dan betalen voor 3, 4 óf 5 lessen.

Zoom groepsles yoga

 

 

1 les

Niet beschikbaar

€8

2 of 3 lessen (geldig april, mei of juni)

korting 20%

€13/ €19,50

5 lessen (geldig april, mei en/ of juni)

korting 25%

€30

10 lessen (geldig t/m eind juni)

korting 33%

€54

Voordelen:

 • Kleine groep (max. 10 personen) waardoor je ook via Zoom nog steeds persoonlijke aandacht en feedback kunt ontvangen.
 • Het groepsgevoel maar toch helemaal Corona proof en veilig
 • Geen reistijd, je kunt na de ontspanning er voor kiezen om meteen je bed in te rollen.
 • Het is fijn als ik je ook kan zien tijdens de yogales om je feedback te kunnen geven, maar het is geen verplichting. Je kunt er altijd voor kiezen om een keertje zonder dat de camera aan staat, en dus anoniem, mee te doen.
 • De les krijg je ook later via Wetransfer toegestuurd, dus ook als je er een keertje niet bij bent kun je de les nog volgen.

Dus wil je, zeker in deze thuiswerktijd, zorgen dat je lichaam soepel, pijnvrij en ontspannen aanvoelt. Geef je dan op voor de Zoomyogales en/ of voor een gratis Zoom yogakennismakingsgesprek!

Wat heb je nodig
Een telefoon of laptop met camera, internetverbinding, een yogamat, evt. een extra kussentje en/ of deken. 

Voor de live les in Schermerhorn kun je je los voor inschrijven, maar als Zoomer ontvang je hier per les 1 euro korting op!

Kosten

 • Losse groepsles in Schermerhorn: 10 euro (1 euro korting als je ook de Zoom yogalessen volgt)
 • Wekelijke Zoom groepsles:

Gratis Privé kennismakingsles!

Zoom groepsles yoga

 

 

1 les

Niet beschikbaar

€8

2 of 3 lessen (geldig april of mei)

korting 20%

€13/ €19,50

5 lessen (geldig juni)

korting 25%

€30

10 lessen (geldig t/m eind juni)

korting 33%

€54

Kleding/ benodigdheden 
Trek kleding aan waarin je gemakelijk kunt bewegen (sport-/ yogakleding), geen schoenen. En neem een yogamatje mee, wanneer je dit niet hebt neem dan even contact op!

Aanmelding 
Wanneer je fijne yogalessen wil volgen in Schermerhorn (omgeving Schermer/ Stompetoren/ Ursem/ Beemster) of gewoon lekker bij je thuis neem dan contact op of schrijf je hier in.

Verder zijn er ook regelmatig yogaretreats en -vakanties in het mooie Bretagne (Frankrijk) te volgen.
Kijk hier voor meer informatie.

^Top

Persoonlijke groei met paarden

Vrijheids Retreat: "Voel je vrij en ga voorbij de angst"


Datum:
- Zaterdag 22 augustus t/m 29 augustus 2020 in Bretagne, Frankrijk (VOL)
- Neem contact op bij interesse, wie weet wordt er dit jaar nog een Vrijheids Retreat gepland!

Voor wie: Deze week is speciaal gericht om met alle ('negatieve') emoties en gedachtes om te leren gaan. Zodat je steeds vrijer zult voelen om te zijn wie je echt diep van binnen bent.

In plaats van te vechten tegen wat er is, ga je ervaren hoe je kunt accepteren wat er is. En zul je je steeds vrijer gaan voelen om keuzes te maken die echt bij je passen. Keuzes die gebaseerd zijn op vertrouwen in plaats van op, wat vaak er achter zit, angst.

Hoe ziet het retreat er uit?Voel je vrij
In deze week gaan we op reis in je lichaam. Je leert steeds meer bewust te worden van wat je voelt en ervaart. Gaande weg leer je ook echt te luisteren naar je lichaam en zo kom je steeds meer in contact met je authentieke zelf, je ECHTE IK.

We gaan dit doen door bewustwordings-/ Mindfulness-, body awareness- en yoga oefeningen.
We zullen oefeningen doen zonder de paarden, zodat je in alle rust en zonder afleiding meer bewust kunt worden van wat er in je lichaam afspeelt. Maar hiernaast zullen we ook oefeningen met de paarden gaan doen.

Met de paarden kun je juist weer heel mooi ervaren wat bepaalde situaties en invloeden bij je te weeg kunnen brengen. De paarden zijn meesters in het meer bewust laten worden van ons gevoel en vooral in hoe we onze angsten in de ogen kunnen kijken.

Hierdoor kun je er tijdens én na dit traject ook echt in het dagelijkse leven mee verder! Want juist in contact met anderen komen we onszelf, onze angsten, maar ook allerlei andere gevoelens, het meeste tegen en hier liggen dan ook de grootste uitdagingen!

Tevens is het voor de ruiters onder ons mogelijk om bij thuiskomst het traject nog uit te breiden met begeleiding in het contact met je eigen paard, zodat je ook meer inzicht krijgt in hoe je meer vrijheid kunt krijgen in het trainen en omgaan met je eigen paard.

Waarin is dit traject anders dan andere?
Dit traject is anders dan de meeste cursussen waarin je met negatieve emoties of gedachtes) leert omgaan, zoals bijvoorbeeld met angst, want vaak leer je dan vooral hoe je moet ontspannen. Maar dan leer je eigenlijk alleen maar hoe je de angst (tijdelijk) kunt onderdrukken, want leren ontspannen is nog niet leren omgaan met de angst.

We willen vaak geen negatieve gevoelens voelen, we willen ze vooral oplossen, we willen er eigenlijk gewoon vanaf. Maar angst is er niet voor niets, het heeft meestal een boodschap, dus het is ook belangrijk dat hier niet aan voorbij wordt gegaan.

Gaat het bij angst bijvoorbeeld om een reële angst om je te waarschuwen, of angst wat je kunt overwinnen?

Voor wie
Zoals gezegd is dit retreat voor iedereen die beter wil leren omgaan met (negatieve) emoties en gedachtes, meer in contact wilt komen met je echte authentieke ik en keuzes wil gaan maken vanuit vertrouwen in plaats vanuit angst.
Als je al ervaring hebt met bijvoorbeeld mindfulness of yoga is dat heel mooi, maar je zult waarschijnlijk gaan merken dat je in deze cursus nog verder de verdieping in kunt gaan. Misschien net even het laatste laagje er af kunt pellen zodat je kunt zien dat het eigenlijk juist heel makkelijk is om met je gevoelens om te gaan.

retreat met paarden

Overnachting en verzorging   
Op je aankomstdag is er ’s avonds meteen de mogelijkheid om mee eten. Op deze dag is er verder ruimte voor een kennismaking en even bijkomen van de reis.
Het programma voor het vrijheidstraject zal elke dag een dagdeel omvatten (de ochtend of de middag), de andere helft van de dag ben je heerlijk vrij om te bepalen wat je wilt gaan doen. Je kunt je even terug trekken, lezen (er zijn vele boeken aanwezig) of je kunt je aansluiten bij de diverse activiteiten die ook georganiseerd worden en waarbij je welkom bent om je aan te sluiten. Denk hierbij aan (mindful)wandelingen, het verkennen van de nabije omgeving/ dorpen en een natuurwandeling met uitleg over de planten/ dieren die je onderweg tegenkomt.
Het is hiernaast ook mogelijk om tegen bijbetaling nog een extra sessie paardencoaching/ Equitherapie te boeken én/ of afhankelijk van de ervaring en interesse kan er bijvoorbeeld ook een grondwerk- of paardrijles/ buitenrit worden geboekt.
Verder kun je nog een sessie ayurvedische Marma massage boeken en/of een ayurvedische gezondheidssessie om je gezondheid nog een extra boost te geven.
Op de dag van vertrek zul je dan weer helemaal bewust en meer in contact met je zelf terug reizen.

Je hebt de keuze uit meerdere slaapopties maar standaard slaap je met 2 personen op een kamer in een echt ouderwets en sfeervol Frans plattelandhuis. Ontbijt, lunch en avondeten zit ook bij de prijs in begrepen. Daarnaast zal er de hele dag water, sapjes, thee en koffie aanwezig zijn. (Alcoholische dranken tegen kleine vergoeding).

Wanneer je liever een andere vorm van overnachting wenst, privékamer/ tent/ caravan/ eigen huisje neem dan even contact op om te vragen naar de mogelijkheden! Het is hiernaast ook mogelijk om een partner mee te nemen die niet deelneemt aan het (hele) programma, vraag daarvoor ook gerust naar de mogelijkheden.

De reis
Je kunt heel betaalbaar vliegen op luchthaven Brest, welke op een klein uur rijden ligt van onze plek in Plouyé.vakantie paarden frankrijk

Wij kunnen je op Brest tegen een vergoeding ophalen en bij de terug reis weer afzetten. Afhankelijk van het aantal personen zal het bedrag voor een retour maximaal 80,- euro per persoon bedragen.

Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om met de trein te reizen naar station Morlaix.

Ook hier vandaan kunnen we je ophalen en bij de terug reis weer afzetten. Afhankelijk van het aantal personen zal het bedrag voor een retour maximaal 50,- euro per persoon bedragen.

En tenslotte is het ook mogelijk om met de auto te komen, vooral wanneer je met 2 of meer personen komt kan dit een mooie andere optie zijn. We kunnen je eventueel ook in contact brengen met andere cursusdeelnemers mocht je interesse hebben in het samen reizen.

Prijs
De kosten voor deze week bedragen 780,- euro inclusief BTW (85,-euro korting!) bij boeking vòòr 30 juni 2020!

€695,- bij boeking vòòr 30 juni 2020 (inclusief btw, ontbijt, lunch, avondeten en 7 overnachtingen in een 2 persoonskamer*).

Je krijgt na afloop ook MP3 bestanden van de bewustwordingsoefeningen mee, zodat je eenmaal thuisgekomen nog een blijvende herinnering én ondersteuning hebt in jouw proces!

Transfer van en naar vliegveld Brest: maximaal €80,- euro per persoon.
Transfer van en naar station Morlaix: Maximaal €50,- euro per persoon.
* Wanneer je liever een andere vorm van overnachting wenst, privékamer/ tent/ caravan/ eigen huisje neem dan even contact op om te vragen naar de mogelijkheden.

Het is hiernaast ook mogelijk om tegen bijbetaling nog een coachingsessie met de paarden te boeken én/ of afhankelijk van de ervaring en interesse kan er bijvoorbeeld ook een grondwerk- of paardrijles/ buitenrit worden geboekt. Wanneer je hierin interesse hebt vraag dan gerust bij je boeking al naar de mogelijkheden!

Wanneer je bij terug komst ook begeleiding zou willen met je eigen paard neem dan even contact op voor de mogelijkheden.

Aanmelding
Voor het opvragen van meer informatie of aanmelding neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

De groep zal uit maximaal 6 personen bestaan.

yogaweek frankrijk

^Top

1 op 1 Retreat ~Ontdek weer je eigen kracht in Frankrijk


Datum: Op afspraak

Voor wie: Als je behoefte hebt aan een moment voor jezelf, er thema's zijn waarnaar je wilt kijken, op zoek bent naar persoonlijke groei én vooral als je weer je eigen kracht wilt ontdekken!

Het retreat is naast alleen, ook samen met een vriend of vriendin mogelijk!

Hoe ziet het Retreat er uit?relatietherapie met paarden
Het gehele retreat wordt helemaal aangepast aan jouw wensen en wat er voor jou nodig is om weer in je eigen kracht te komen staan!

Het retreat is al te boeken vanaf 3 dagen!

Het kan zijn dat je vooral behoefte hebt om even helemaal niets te moeten, heerlijk te ontspannen en gewoon even te zijn.
Óf misschien loop je steeds tegen bepaalde thema's aan waarin je je eigen aandeel zou willen onderzoeken. Wordt je iedere keer weer verliefd op de verkeerde persoon, kan je moeilijk je grenzen aangeven, heb je last van bepaalde angsten die je in de weg zitten, etc.

Wat het thema ook is we kunnen er een mooi retreat van maken, helemaal afgestemd op jouw wensen!

Tijdens dit retreat zul je verblijven in een authentiek en sfeervol plattelandshuis in Bretagne, waar alles aanwezig is om een heerlijke tijd te hebben.
De precieze inhoud van het retreat kan helemaal aangepast worden op wat er nodig is om jou weer bij je kracht te brengen.
Nadat je wensen zijn geinventariseerd ontvang je van te voren een prijsopgave en kunnen we kijken naar de mogelijke datums.

Ons streven is om betaalbare opties te bieden zodat het voor ieder budget mogelijk is om te groeien. Dus neem gerust contact op om een vrijblijvende prijsopgave te ontvangen!

Je kunt kiezen uit:

 • Individuele therapie of coaching met en zonder de paarden
 • Yoga en meditatiesessies
 • Diverse bewustwordingsoefeningen
 • Ayurvedische gezondheidssessie
 • Ayurvedische marma massage
 • Genieten van de mooie natuur en omgeving
 • Leuke uitstapjes in de omgeving
 • Grondwerk-, paardrijles of buitenrit
 • Volledige/ gedeeltelijke of geen verzorging.

De reis
Je kunt heel betaalbaar vliegen op luchthaven Brest, welke op een klein uur rijden ligt van onze plek in Plouyé.
Wij kunnen je op Brest tegen een vergoeding van €80,- euro ophalen en bij de terug reis weer afzetten.

Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om met de trein te reizen naar station Morlaix.
Ook hier vandaan kunnen we je ophalen en bij de terug reis weer afzetten, de kosten hiervoor bedragen 50,- euro.

En tenslotte is het ook zeker mogelijk om met de auto te komen!

Prijs
Er zijn al mogelijkheden vanaf €120,- (incl. 2 overnachtingen)!

Aanmelding
Voor het opvragen van meer informatie, een prijsopgave of aanmelding neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

 vakantie paarden frankrijkpaardenvakantie frankrijk

^Top

Relatie- of Gezins Retreat ~Kom weer dichter bij elkaar in Frankrijk


Datum: Op afspraak.

Voor wie: Voor stellen én ook gezinnen die samen willen groeien, om echt samen tot rust te komen en/ of om jezelf én elkaar weer te ontdekken.

Hoe ziet het Retreat er uit?relatietherapie met paarden
Het gehele retreat wordt helemaal aangepast aan jullie wensen en wat er voor jullie nodig is om weer meer tot elkaar te komen.
Het retreat is al te boeken vanaf 3 dagen!

Binnen een relatie is het altijd zoeken naar een juiste balans. De balans in rekening houden met de behoeftes van de ander, en daarnaast ook snappen hoe jezelf in elkaar zit en wat jij nodig hebt.

Relaties zijn daardoor zeker niet altijd makkelijk, juist in een relatie krijg je ook je eigen gedrag gespiegeld terug en kunnen je pijnpunten extra zichtbaar worden.
Angsten en onzekerheden kunnen omhoog komen, je kunt bijvoorbeeld jezelf verliezen in de ander, je past je te veel aan of je leeft langs elkaar heen, je houdt te veel of juist te weinig rekening met de ander.
Ze zeggen dan ook niet voor niets dat als je lang zonder een relatie bent geweest het extra moeilijk is om weer een relatie aan te gaan, omdat je dan zo gewend bent aan je eigen patronen. Maar een relatie biedt je daardoor juist ook groeimogelijkheden en kansen!

Ontdek tijdens deze Retraite hoe je gaandeweg je leven bepaalde beschermingsmechanismen hebt opgebouwd, die je vroeger misschien hebben geholpen, maar die nu jezelf en je relatie juist in de weg kunnen zitten. Door je van deze beschermingsmechanismen en -patronen bewust te worden en deze te herkennen bij jezelf én de ander, kun je elkaar ook weer met nieuwe ogen gaan zien. Door hiernaast ook je eigen communicatiestijlen en die van je partner te ontdekken kun je zo de obstakels die jullie relatie in de weg zitten stapje voor stapje doorbreken. Om zo samen tot nieuwe werkende patronen te komen en samen verder te kunnen groeien. 

Tijdens dit retreat zullen jullie verblijven in een authentiek en sfeervol plattelandshuisvakantie paarden frankrijk in Bretagne, waar alles aanwezig is om een heerlijke tijd samen te hebben.
De precieze inhoud van het retreat kan helemaal aangepast worden op wat er nodig is om jullie relatie weer te laten groeien.
Nadat jullie wensen zijn geinventariseerd ontvang je van te voren een prijsopgave en kunnen we kijken naar de mogelijke datums.

Ons streven is om betaalbare opties te bieden zodat het voor ieder budget mogelijk is om aan de relatie te werken. Dus neem gerust contact op om een vrijblijvende prijsopgave te ontvangen!

De opties die er zijn:

 • Individuele therapie of coaching met en zonder de paarden
 • Gezamenlijke therapie of coaching met en zonder de paarden
 • Yoga en meditatiesessies
 • Ayurvedische gezondheidsessie
 • Ayurvedische marma massage
 • Diverse oefeningen om weer tot elkaar te komen
 • Genieten van de mooie natuur en omgeving
 • Leuke uitstapjes in de omgeving
 • Grondwerk-, paardrijles of buitenrit
 • Volledige/ gedeeltelijke of geen verzorging.

De reis
Je kunt heel betaalbaar vliegen op luchthaven Brest, welke op een klein uur rijden ligt van onze plek in Plouyé.
Wij kunnen je op Brest tegen een vergoeding van €80,- euro ophalen en bij de terug reis weer afzetten.

Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om met de trein te reizen naar station Morlaix.
Ook hier vandaan kunnen we je ophalen en bij de terug reis weer afzetten, de kosten hiervoor bedragen 50,- euro.

En tenslotte is het ook zeker mogelijk om met de auto te komen!

Prijs
Er zijn al mogelijkheden vanaf €110,- p.p!

Aanmelding
Voor het opvragen van meer informatie, een prijsopgave of aanmelding neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

 paardenvakantie frankrijk

^Top

Paardenvakantie in het mooie Frankrijk!


Datum: Op afspraak.

Voor wie: Wanneer je graag wat zou willen leren over de omgang en de training met de paarden. Bij voldoende ervaring zijn er ook heerlijke buitenritten mogelijk!

Het is mogelijk om alleen te komen of samen met een vriend/ vriendin, partner of met je hele gezin!

Hoe ziet de vakantie er uit?relatietherapie met paarden
De vakantie wordt helemaal aangepast aan jouw wensen en wat er voor jou nodig is om een geweldige vakantie te hebben.
Deze vakantie is al mogelijk vanaf 3 dagen!

Tijdens deze vakantie zul je verblijven in een authentiek en sfeervol plattelandshuis in Bretagne, waar alles aanwezig is om een heerlijke tijd te hebben.
De precieze inhoud wordt afgestemd aan je wensen. Nadat je wensen zijn geinventariseerd ontvang je van te voren een prijsopgave en kunnen we kijken naar de mogelijke datums.

Ons streven is om betaalbare opties te bieden. Dus neem gerust contact op om een vrijblijvende prijsopgave te ontvangen!

De opties die er zijn:

 • Grondwerkles
 • Paardrijles of buitenrit in de mooie natuur van Bretagne (bij voldoende ervaring)
 • Individuele therapie of coaching met en zonder de paarden
 • Yoga en meditatiesessies
 • Ayurvedische gezondheidsesiie
 • Ayurvedische marma massage
 • Vrije tijd om te doen waar jij zin in heb
 • Mooie wandelingen en/ of intensieve fietstochten
 • Genieten van de mooie natuur en omgeving
 • Leuke uitstapjes naar de dorpen en steden in de buurt
 • Bezoek aan het bijzondere bos van Huelgoat met de grote stenen Menhirs
 • Qua stranden kun je kiezen uit de mooie noord-, west- of zuidkust!
 • Volledige/ gedeeltelijke of geen verzorging.

De reis
Je kunt heel betaalbaar vliegen op luchthaven Brest, welke op een klein uur rijden ligt van onze plek in Plouyé.
Wij kunnen je op Brest tegen een vergoeding van €80,- euro ophalen en bij de terug reis weer afzetten.

Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om met de trein te reizen naar station Morlaix.
Ook hier vandaan kunnen we je ophalen en bij de terug reis weer afzetten, de kosten hiervoor bedragen 50,- euro.

En tenslotte is het ook zeker mogelijk om met de auto te komen!

Prijs
Er zijn al mogelijkheden vanaf €120,- (incl. 2 overnachtingen)!

Aanmelding
Voor het opvragen van meer informatie, een prijsopgave of aanmelding neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

 vakantie paarden frankrijkpaardenvakantie frankrijk

^Top

Verbeter de band met je paard & je rijkunst

Privé paardrijlessen met je eigen paard


Wil je ook een hechte band met je paard opbouwen, die gebaseerd is op vriendschap en vertrouwen? Dan ben je hier aan het goede adres!

Cynthia van Chiron Center is gespecialiseerd in het bieden van begeleiding bij:

 • Communicatieproblemen tussen ruiter en paard
 • Houdingsproblemen van ruiter en/of paard
 • Angst tussen ruiter en paard
 • Rij- of gedragsproblemen bij paarden
 • Dressuurmatig trainen
 • Verbeteren van de rijtechniek.

Les aan de longeHet gaat er om dat de band tussen mens en paard sterker wordt, dat we echt contact leren maken.

Maar hoe doen we dat? Hoe kunnen we als mens duidelijk maken wat we bedoelen, zonder dat we het paard geweld aan doen? Hoe zien we aan het paard wat deze nodig heeft? Dit zijn vragen die tijdens de lessen beantwoord zullen worden.

Vaak zie je dat het contact tussen mens en paard er alleen op gericht is dat een paard moet doen wat de mens wil.
Het gaat dan enkel om het domineren van de paarden en hoe we als mens zijnde de leidersrol kunnen aannemen. Een goede leider is echter niet iemand die enkel kan domineren, dit gaat een heel stuk verder. 
Chiron Rijkunst kijkt dan ook nog verder en is juist op zoek naar het opbouwen van een vriendschap tussen mens en paard, het verkrijgen van een vertrouwensband waarbinnen het paard ook een mening mag hebben. Dit betekend niet dat de paard alles mag doen wat hij wil.
De mens moet zeker ook grenzen aan kunnen geven,maar in plaats van een eenrichtingsverkeer in de communicatie, streeft de Chiron Rijkunst naar het verkrijgen van een dialoog tussen mens en paard.

Hierdoor krijg je een paard dat meer zelfvertrouwen heeft, trots kan zijn en een paard die graag voor je wil werken. Dit alles omdat hij je leert vertrouwen en weet dat je hem niets laat doen wat hij niet aan kan. 

De Chiron Rijkunst staat niet voor 1 vaste methode of aanpak. Doordat ieder paard en ieder mens uniek is, is het belangrijk om steeds goed te kijken naar wat er nodig is. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en het gaat er om dat we zoveel mogelijk van de weg kunnen genieten!

De Chiron Rijkunst is o.a. geinspireerd door invloeden van Klaus Ferdinand Hempfling, Noora Ehnqvist, Carolyne Resnick, Anna Marciniak, de Academische & de Klassiekde Rijkunst, Centered Riding en de psychologische stroming Mindfulness. Elementen hieruit zullen dan ook zeker terug te vinden zijn in de lessen.

Je kunt les krijgen in het:

 • Vrij werken
 • Gymnastiseren/ Dressuurmatig trainen van het paard aan de hand of rijdend
 • Verbeteren van je houding

Een van de ervaringen:

"Ik wil Chiron Center voor iedereen aanraden die VAN paarden wil leren!!!
Door het lessen bij Chiron Center heb ik gezien en ervaren dat de toepaste methodes echt werken. De paarden worden in hun waarde gelaten en ingezet op basis van hun unieke eigenschappen. Er wordt gekeken naar wat de mens en het paard nodig hebben, daarbij wordt er gebruik gemaakt van allerlei verschillende methodes, er is nooit een manier of een weg.
Ik kan oprecht zeggen dat ik heel veel heb geleerd en dat er een wereld is opengegaan. Ik ben een beter (paarden)mens geworden." Eva Droog.

Tarief
Privéles met een eigen paard:
- 35,- euro (45 minuten)
- 45,- euro (60 minuten)

Prijzen zijn incl.reiskosten tot 15 km (gerekend vanaf de postcode 1931 BA).
Bij grotere afstanden wordt er 30 eurocent per extra gereden km gerekend. Is de afstand langer dan 30 minuten rijden dan moet de les gecombineerd kunnen worden met een andere les of moet er minimaal 1,5 uur gelest worden.
Het kan zijn dat de extra reiskosten vervallen of verminderen wanneer de les gecombineerd kan worden met een andere les.

Opgave
Voor het opvragen van meer informatie neem dan contact op of kijk onder Inschrijven.

Kijk ook hier voor GRATIS Video's of volg ons Youtubekanaal!

^Top

Online cursus: Verbeter de band met je paard


Startdatum: Start op elk gewenst moment!
Niveau: Basis ervaring met paarden is noodzakelijk, bij twijfel neem dan even contact op.

De online cursus is door eerdere deelnemers beoordeeld met gemiddeld een 8,9 (op een schaal van 1 tot 10)!

Deze interactieve online cursus duurt 8 weken en is te volgen als zilver of goud deelnemer.online curus verbeter de band met je paard

De zilver deelnemer krijgt:

 • Iedere week informatie en opdrachten met tips om de band met je paard te versterken;
 • Informatieve filmpjes;
 • Inzage in de filmpjes en feedback van de goud deelnemers;
 • Toegang tot een forum waar de mogelijkheid is om kennis uit te wisselen met andere deelnemers;

De goud deelnemer (maximaal 8 deelnemers) krijgt natuurlijk hetzelfde als de zilver deelnemer, maar heeft als extra:

 • Persoonlijke videocoaching:
  Om de week mag je een video in sturen (max. 20 minuten) waarop je persoonlijke feedback krijgt en tips toegespitst op jouw paard en jouw kennis en ervaring.

Voor de goud deelnemers is er maximaal plek voor 8 deelnemers per 2 maanden, vol is dus echt vol!
Meld je dan ook zo snel mogelijk (vrijblijvend) aan als je interesse hebt, dan heb je als eerste de kans om een plek als goud deelnemer te bemachtigen!

Wat leer je

Met deze cursus krijg je bovenal meer inzicht in jezelf, je wordt je bewust van wat je naar anderen uitstraalt, wat bij jou spanning oproept, hoe je dit kunt herkennen en hoe je dit natuurlijk ook weer kunt loslaten.

Maar verder leer je ook:verbeter de band met je paard
- De band met je paard op te bouwen en te versterken
- Zonder dwang communiceren met je paard
- Een goede "leider" zijn voor je paard
- Oefeningen tijdens het vrij werken/ in vrijheid spelen met je paard
- Je leert je paard van een afstand en zonder tuig “sturen”
- Paardengedrag lezen en begrijpen
- Het waarom van wel of niet met voedselbeloningen werken
- Hoe je obstakels kunt overwinnen met je paard
- Hoe je zelf communiceert
- De effecten van (je eigen) lichaamstaal
- En nog veel meer..

Dit alles resulteert in dat het contact met je paard meer moeiteloos zal gaan en de band zich meer en meer zal gaan verdiepen. En waarschijnlijk zal je ook merken dat het leven zich ook op andere vlakken zal gaan verdiepen!

Voor wie
Iedereen die een betere band wil krijgen met zijn of haar paard en wil leren hoe je zonder dwang, maar met vertrouwen en respect kunt communiceren met een paard. Je krijgt een relatie met je paard die is gebaseerd op vriendschap en respect, in plaats van enkel op dominantie.
De cursus is geschikt voor zowel mensen met als zonder ervaring in het vrijwerken/ natural horsemanship, in de videocoaching ontvang je namelijk de begeleiding en de feedback die voor jou van belang is.
Wel is er een basis ervaring met paarden nodig, wanneer je twijfelt over je ervaring neem dan gerust contact op.

Eerdere reacties

"Sunny en ik zijn lekker aan het oefenen maar we genieten ook van het veel 'samen zijn' en regelmatig poetsen :-) Ik heb veel gehad aan de feedback op mijn filmpjes en ook de filmpjes van de andere cursisten waren inspirerend!" Petra

"Even een veer voor Cynthia, ik vind de cursus nu al super. De info is duidelijk en de filmpjes zijn niet te lang/langdradig maar wel super leerzaam." Mandy

"Voordat ik aan de cursus begon volgde Marchje me nooit, maar nu wel! Ik ben er super blij mee, ons contact is zeker verdiept door de training! Zo knap ook wat Cynthia allemaal uit een filmpje kan halen, het insturen van filmpjes is dus zeker aan te raden!"  Anneken

Impressie van de online cursus

De beveiligde website:

online cursus

Impressie van wat je onder andere gaat leren:


Kijk voor meer filmpjes ook op ons YouTubekanaal!

Nodig voor de online cursus
- Een paard waarbij je je veilig voelt om mee te oefenen*;
- Een ruimte waarin je paard mag loslopen (bijv. een rijbak, wei, paddock van minimaal 11x11m);
- Een computer plus internetverbinding om de training te kunnen volgen;
- Voor de gouddeelnemers: een videocamera om je vorderingen mee op te kunnen nemen;
- Motivatie om ook naar je eigen gedrag en de invloed daarvan op het paard (en je omgeving) te willen kijken. 

Prijs

verbeter de band met je paard

In verband met de geplande vernieuwing van deze cursus en het up to date maken met de laatste kennis, wordt deze huidige cursus nu met korting aangeboden! De cursus is natuurlijk nog steeds erg interessant om te volgen in het verbeteren van je band met je paard. In de nieuwere cursus wordt alleen nog iets meer onze gevoelstoestand en het effect daarvan op het paard meegenomen. Deze extra kennis is nu al wel verkrijgbaar via het volgen van het Vrijheidstraject.

Voor de zilver deelnemer:

69,- euro  , nu tijdelijk te volgen voor maar 25,- euro!

Hiervoor krijg je: Vele informatieve filmpjes, huiswerkopdrachten, inzage in de videocoaching lessen van anderen, de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met anderen én eindelijk die hechte band met je paard die je altijd al wilde, namelijk een relatie die gebaseerd is op vertrouwen en respect.

- Voor de goud deelnemer:

109,- euro, nu tijdelijk te volgen voor maar 65,- euro!

Hiervoor krijg je hetzelfde als de zilver deelnemer maar ook nog 4 x persoonlijke videocoaching, zodat echt niets meer in de weg kan staan om de band met je paard te verdiepen!

Tevens:

* Mocht je geen eigen paard hebben, maar heb je altijd gedroomd van het krijgen van een bijzondere band met een paard?
Neem dan ook contact op, want dan kunnen we bekijken of je misschien met 1 van de paarden van Chiron Center kunt gaan oefenen.
Of misschien kun je in je eigen omgeving informeren of je met een paard van iemand anders mag gaan werken.

Als je wilt, zijn er altijd mogelijkheden te vinden! 

Opgave
Voor het opvragen van meer informatie neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

verbeter de band met je paard

^Top

Introductie in het in vrijheid werken met paarden


Leren luisteren naar je paard

Data: Neem contact op voor de mogelijkheden.
Niveau: Ervaring met paarden is niet noodzakelijk.

Deze cursus is een mooie aanvulling op de online training, maar is ook los te volgen!

Met het vrij werken wordt bedoeld: vanaf de grond contact maken met een paard die vrij rond loopt. Het gaat er om dat de band tussen mens en paard sterker wordt, dat we echt contact leren maken.

Hoe doen we dat? Vrijwerken
Hoe kunnen we als mens duidelijk maken wat we bedoelen, zonder dat we het paard geweld aan doen?
Hoe zien we aan het paard wat deze nodig heeft? Dit zijn vragen die tijdens het vrij werken beantwoordt zullen worden.

Vaak zie je dat het contact tussen mens en paard er alleen op gericht is dat een paard moet doen wat de mens wil. Het gaat dan enkel om het domineren van de paarden en hoe we als mens zijnde de leidersrol kunnen aannemen. Een goede leider is echter niet iemand die enkel kan domineren, dit gaat een heel stuk verder. Chiron Rijkunst kijkt dan ook nog verder en is juist op zoek naar het opbouwen van een vriendschap tussen mens en paard, het verkrijgen van een vertrouwensband waarbinnen het paard ook een mening mag hebben.
Dit betekent niet dat de paard alles mag doen wat hij wil. De mens moet zeker ook grenzen aan kunnen geven,maar in plaats van een eenrichtingsverkeer in de communicatie, streeft de Chiron Rijkunst naar het verkrijgen van een dialoog tussen mens en paard.

Hierdoor krijg je een paard dat meer zelfvertrouwen heeft, trots kan zijn en een paard die graag voor je wil werken. Dit alles omdat hij je leert vertrouwen en weet dat je hem niets laat doen wat hij niet aan kan.
Doordat ieder paard en ieder mens uniek is, hanteert Chiron Rijkunst niet een aanpak met een vast stappen plan.

De aanpak van het vrij werken is o.a. geinspireerd door Klaus Ferdinand Hempfling, Noora Ehnqvist, Carolyne Resnick, Anna Marciniak en de psychologische stroming Mindfulness. Elementen hieruit zijn dan ook zeker terug te vinden in deze workshop, met natuurlijk aanvullingen vanuit de eigen ervaringen.

Deze workshopdag zal een afwisseling zijn tussen:

 • Theorie
 • Praktijkoefeningen zonder de paarden gericht op bewustwording van onze gedachten, spanning, lichaamshouding en -taal.
 • Praktijkoefeningen waarin we een start maken met het toepassen van deze elementen in het contact met de paarden.

Prijs
Wanneer deze workshop tegelijk geboekt wordt met de online cursus dan krijg je 10,- euro korting en betaal je nog maar:
70,- euro!!!

Wanneer je deze workshop los volgt bedragen de kosten van deze workshop 80 euro (inclusief BTW), koffie, thee en een lunch is bij de prijs inbegrepen.

Opgave
Voor het opvragen van meer informatie neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

Minimaal 4 en maximaal 8 personen.

^Top

Gymnastiseren van het paard 


Introductie in het rechtrichten en trainen van een paardWerk aan de hand

Datum: neem contact op voor de mogelijkheden.
Niveau: Geschikt voor zowel beginnende als meer gevorderde ruiters die meer willen weten over hoe je een paard op een verantwoordelijke wijze en leuke manier (voor ruiter en paard) kunt trainen.

Het paard lijkt er voor gemaakt te zijn om een ruiter op zijn rug te dragen, maar als je goed kijkt naar de bouw van het paard zul je zien dat het tegenovergestelde het geval is. Een paard zou je namelijk kunnen vergelijken met een hangbrug. Het heeft vier pijlers en het ‘wegdek’ hangt ertussen. Wanneer we als ruiter opstijgen, komen we precies op de zwakste plek van de hangbrug terecht: namelijk tussen de pijlers in. Logischerwijs zou dit voor veel problemen kunnen zorgen wanneer het paard niet geleerd wordt een ruiter op de juiste, minst belastende manier te dragen.

Er zijn diverse methodes om het paard te trainen, wat alleen vaak mist is dat de dressuur niet voor het paard gebruikt wordt, dus om het paard sterker mee te maken, maar dat het paard voor de dressuur(wedstrijd) gebruikt/ misbruikt wordt. Het gaat er dan om dat het plaatje er mooi uitziet, maar niet of het ook goed is voor het paard. Het gaat vaak dus om het doel en niet om de weg.

Ook binnen de methodes die de dressuur wel proberen in te zetten voor het welzijn van het paard, zoals de klassieke dressuur, zijn er vele verschillen te vinden, maar de basis is altijd hetzelfde. Voor elk paard is het belangrijk dat hij leert om zijn lichaamsgewicht goed te verdelen.
Deze workshop is er dan ook op gericht om je deze basis mee te geven. Je krijgt de informatie, theorie en handvatten mee over hoe je een paard kunt trainen om zichzelf op een juiste manier te bewegen zodat hij sterker wordt, meer zelfvertrouwen krijgt en zonder lichamelijke klachten het ruitergewicht kan gaan dragen. Zodat vele lichamelijk klachten voorkomen en verminderd kunnen worden (zoals bijv. overbelastingsblessures o.a. hoefkatrol, peesblessures, rugklachten etc.).

Tijdens deze workshopdag worden de volgende begrippen behandeld:

 • Ontspanning, nageeflijkheid, aanleuning
 • Juist gebruik van rug- en buikspieren bij het paard
 • Juiste beweging van het voor- en achterbeen
 • Rechtrichten (lengtebuiging naar beide zijdes, verticaal en horizontaal evenwicht, ondertredende en dragende achterhand)
 • Verzameling en Oprichting
 • Paardvriendelijke trainingsmethodes (werk aan de hand, longeren, rijden)
 • Welke hulpmiddelen je hierbij kan inzetten (o.a. wel/ niet met bit, neckrope, bijzetteugels etc.)

Dit alles komt eerst tijdens een theoriegedeelte aanbod en aansluitend zal er een demonstratie gegeven worden en kan iedereen ook zelf ervaren hoe je een paard doormiddel van het "werken aan de hand" kunt gymnastiseren en sterker kunt maken.

Prijs
De kosten van deze workshop bedragen 80,- euro incl. BTW (Een cursusmapje, lunch, koffie en thee is bij de prijs inbegrepen).

Opgave
Voor het opvragen van meer informatie neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

Minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers.

Zonder tuig rechtrichtenzonder tuig rechtrichten

 

 

 

 

 

 

 

 

^Top 

Houding en Zit


Datum: Neem contact op voor de mogelijkheden.
Niveau: geschikt voor zowel beginnende ruiters als gevorderden.

Balans, lichtheid en ritme. Welke ruiter wil dit niet? Tijdens deze workshop word je bewust gemaakt van de sleutels voor een goede zit en er worden elementen uit de Centered Riding toegepast.Houding en zit
Centered Riding is ontwikkeld door Sally Swift (USA) als een methode om een heldere communicatie te bereiken tussen paard en ruiter. Sally integreerde de kennis van de anatomie met het creatieve gebruik van mentale beelden in de paardrijlessen.
Centered Riding helpt het lichaamsbewustzijn te ontwikkelen wat de sleutel is tot een effectieve communicatie tussen paard en ruiter. Door gebruik te maken van de basics van Centered Riding ontwikkel je een solide fundatie die voor alle ruiters bruikbaar is, maar die ook in het dagelijks leven bijdragen aan een betere houding.

Deze workshopdag bestaat uit:

 • Theorie en bewustwordingsoefeningen op de grond en op het paard aan de longe of zelfstanding rijdend (dit is afhankelijk van het geen waar de ruiter tegen aan loopt)
 • Balansoefeningen op een grote bal en de trampoline.

Na deze dag heeft iedereen een goed idee waar de verbeterpunten liggen en hiervoor krijgt men ook een trainingsadvies mee.

Prijs
De kosten (koffie, thee, cursusmapje en lunch is bij de prijs inbegrepen) van deze cursus bedragen: 80 euro (inclusief BTW).

Opgave
Voor het opvragen van meer informatie neem dan contact op of kijk onder inschrijven.

Minimaal 4 en maximaal 6 personen.

^Top

 

 

Deel deze pagina op: