Methodes

Zowel volwassenen als kinderen met of zonder eigen paard kunnen lessen volgen in de Chiron Rijkunst.
In de Chiron Rijkunst staat het welzijn, plezier en een plezierige omgang met de paarden centraal. Belangrijk is de persoonlijke aandacht die er voor de ruiters is, zeker ook voor mensen die bang zijn voor paarden en toch graag (weer) rijlessen willen nemen.     

Wil je dus (beter) leren paardrijden, maar in kleine groepen zodat je voldoende aandacht krijgt? En daarnaast ook iets leren over het gedrag van het paard, de trainingsmogelijkheden en de verzorging?Les
Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Tijdens de praktijklessen zullen elementen vanuit verschillende methodes verwerkt worden op een manier die het beste aansluit bij de problematieken van de ruiter of, wanneer met een eigen paard gelest wordt, van de combinatie.
Verder is het ook mogelijk om een meer gerichte begeleiding aan te vragen, bijv. hulp bij het verbeteren van de houding, wedstrijdbegeleiding, angstbegeleiding, relatie- en communicatieverbetering met het paard etc.

In de lessen leer je stap voor stap het paard kennen en daarnaast leer je ook diverse basis dingen naast het gewone paardrijden, zoals vacht- en algehele verzorging, hoeje het paard veilig kunt leiden aan de hand, op- en afzadelen van een paard, grondwerk, wat longeren is en waarvoor het dient, maar verder ook hoe je kunt zien wat een paard bedoelt met zijn lichaamstaal!

De paardrijlessen in Schermerhorn worden gehouden in een all weather buitenbak. Maar het is ook mogelijk dat Cynthia van Chiron Center aan huis/ op stal les komt geven.

De lessenLes

Privelessen
Je begint bij ons altijd met een priveles zodat goed ingeschat kan worden wat het rij-niveau precies is. De ervaring leert namelijk dat wanneer iemand bijvoorbeeld al langere tijd op een manege heeft gereden, dit helaas niet wil zeggen dat iemand ook echt heeft leren paardrijden. Rijden op 'eigen' paarden blijkt vaak toch heel iets anders te zijn dan rijden op mangepaarden die van alles op hun rug krijgen en zich daardoor veelal leren afsluiten voor de ruiter.
De paarden van Chiron Center worden allemaal ook regelmatig door Cynthia en gevorderde ruiters getraind, verder worden ze veelzijdige ingezet zodat ze hun werk met plezier kunnen blijven uitvoeren. Na de eerste priveles zal er in overleg een verder lesplan worden bepaald.    

Verder is het ook mogelijk om je vorderingen op video terug te zien. Het is namelijk gebleken dat men sneller leert doormiddel van videofeedback. Vandaar dat ook Chiron Center je hier van wil laten profiteren.

Groepslessen
Het is ook mogelijk om in kleine groepjes te lessen. Bij Chiron Rijkunst gaan we er van uit dat wanneer je in een groep van 10 ruiters rijdt, waarbij de les 1 uur duurt, je max. 6 minuten aandacht van de instructeur kunt krijgen, mits deze zijn aandacht wel eerlijk verdeelt over het aantal ruiters. Chiron Rijkunst vindt dat te weinig om vorderingen te kunnen maken en houdt daarom de groepen klein.
Ook wanneer u met eigen paarden een groepsles wilt gaan volgen is de groepsgrootte maximaal 3. Wanneer je interesse hebt om in een groepje te rijden neem dan contact op voor de huidige mogelijkheden hierin.

Naast het beter leren rijden vinden wij het ook belangrijk dat je wat leert over de verzorging, de verschillende trainingsvormen voor het paard en de omgang met het paard.
Iets wat we dan ook erg belangrijk vinden is dat je zo veel mogelijk zelf het paard poetst, opzadeld en ook na het rijden verzorgt. Dit geeft gelijk een betere band met het paard dan wanneer u er gelijk op stapt, een rondje rijd en daarna meteen weer overdraagt aan de volgende ruiter.             

Deel deze pagina op: